S-300 u plamenu

Jesmo li na rubu trećeg svjetskog rata? Ukrajinci zapadnim oružjem zbrisali sa zemlje moćne PZO sustave u Rusiji

Vijesti / Svijet | 04. 06. 2024. u 09:29 S.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko je vjerovati objavama koje su preplavile društveme mreže, Ukrajinske snage su potvrdile uništenje moćnog ruskog PZO sustava S-300 upotrebom najnovijeg zapadnog naoružanja koje im je nedavno isporučeno.

Video: S-300

Pojavile su se snimke i drugih uništenih sustava, a njihova točnost još se potvrđuje, jer je riječ o iznimno delikatnoj situaciji, s obtirom na "crvene linije" koje postoje.

Kako je ministrica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, napisala na svom facebook nalogu: "Prekrasno gori. Riječ je o ruskom S-300, koji se nalazi na ruskom teritoriju. I to unutar prvih nekoliko dana nakon dopuštenja da koristimo oružje koje je poslao Zapad na neprijateljskom teritoriju".

U svojoj FB objavi ona je postavila i sliku ostataka u plamenu raketnog sustava ruske vojske.

Na objavljenoj fotografiji navodnog uništenja, nalaze se ostaci sustava S-300.

Ovo je iznimno opasna situacija, jer iako su Ukrajinske snage i prije gađale ruske pozicije na teritoriju Rusije, ali bi ovo službeno bilo prvi put izvršeno uporabom zapadnog naoružanja.

To do sad nije bila praksa, pa se s pravom strahuje od reakcije ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Putin je ranije upozorio kako bi NATO zemlje morale "biti svjesne s čim se igraju" kad govore o napadima na području Rusije.

Telegram kanal "Spy Dossier" objavio je informaciju kako je udar izvršen na rusku oblast Belogorod, te kako je uništreno više sustava PZO, među kojima se nalazi najnoviji i najsofisticiraniji S-400 Triumf.

Napad dolazi nakon što je američki predsjednik Joe Biden dao zeleno svjetlo za uporabu američkog oružja od strane ukrajinskih snaga za udare na rusku territoriju, na mjestima gdje se ugrožava harkivska oblast.

Što je S-300

S-300 je serija ruskih dalekometnih protuzračnih sustava koje proizvodi tvrtka Almaz, a sve se temelje na izvornoj inačici S-300P. Sustav S-300 je razvijen za obranu od zrakoplova i krstarećih projektila za sovjetsku protuzračnu obranu. S vremenom su razvijene i verzije koje su mogle presretati balističke projektile. Prvo je uveden u službu u SSSR-u 1979. a korišten je za zračna obranua industrijskih i administrativnih središta te vojnih bazi, od neprijateljskih jurišnih zrakoplova. Bojeva glava može težiti od 133 do 143 kg. Minimalni domet je 25, a maksimalni 150 km.

Nalazi se u naoružanju: Alžira, Armenije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Bugarske, Kine, Grčke, Indije, Irana, Kazahstana, Rusije, Slovačke, Sirije, Ukrajine, Venecuele, Bijetnama; a u inačici S-300V: Egipta, Irana, Rusije i Venecuele.

Intenzivno se koristi u ratu u Ukrajini

Kopirati
Drag cursor here to close