Izrael ne odustaje

Izrael ulazi u Rafah

Vijesti / Svijet | 14. 05. 2024. u 12:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Tenkovi pred Rafahom | Foto: AFP/Twitter

Izraelski tenkovi u utorak su ušli dublje u Rafah te su stigli do nastanjenih četvrti, proširivši time ofenzivu na taj grad na krajnjem jugu Pojasa Gaze u koji je ranije izbjeglo više od milijun ljudi, izvijestila je Hina.

Mrtva točka

Izraelski međunarodni saveznici i humanitarne skupine opetovano su pozivale Izrael da ne provede najavljeni plan kopnene ofenzive u Rafah, upozoravajući da će to dovesti do još gore humanitarne katastrofe.

Katarski premijer Šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani u utorak je upozorio da su izraelske operacije u Rafahu dovele do mrtve točke u mirovnim pregovorima.

''Posebice proteklih tjedana vidjeli smo da se postiže zamah, no nažalost stvari se nisu kretale u pravom smjeru i sad smo gotovo na mrtvoj točki. Naravno, vratilo nas je nazad ono što se dogodilo s Rafahom'', rekao je Šeik Mohamed na ekonomskom forumu u Dohi.

Katarski premijer najavio je da će Doha nastaviti raditi na pronalasku rješenja za mir u Gazi. Njegova država posrednik je između palestinskog militantnog pokreta Hamas i Izraela.

Taoci i nastavak rata

Šeik Mohamed kazao je kako je glavno neslaganje dviju strana pitanje oslobađanje taoca i prekida borbi.

''Jedna strana želi zaustaviti sukobe i onda razgovarati o taocima, a druga želi taoce i nastavak rata. Dok se god ne nađe zajednički teren između ta dva stava, nećemo postići rješenje'', rekao je katarski čelnik.

Izrael je najavio da će provesti ofenzivu u Rafahu usprkos protivljenju saveznika, tvrdeći da je ta operacija nužna jer se na tom području nalaze još četiri bataljuna Hamasa.

''Tenkovi su jutros napredovali zapadno od ceste Salahuddin, u četvrti Brazil i Džneina. U ulicama su unutar izgrađenog područja te se vode borbe'', javio je jedan stanovnik Reutersu. Snimke na društvenim mrežama prikazuju tenk u ulici George u Džneini, no Reuters nije uspio potvrditi njegovu autentičnost.

Pobjeglo 450 tisuća ljudi

Izrael je prije tjedan dana izdao upozorenje stanovnicima da napuste istočni Rafah, a u subotu je dodao još nekoliko zona.

Stanovnici odlaze na prazne komade zemlje, uključujući Al-Mavasi, pjeskovito područje uz obalu koje je Izrael odredio kao humanitarno područje. Organizacije upozoravaju da tamo ne postoje sanitarni uvjeti niti druge instalacije nužne za priljev izbjeglica.

UNRWA, agencija Ujedinjenih naroda u Gazi, procjenjuje da je Rafah od 6. svibnja napustilo oko 450 tisuća ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close