Novi paket

Iz Amerike stiže oružje koje će napraviti razliku u Ukrajini

''Pomoć je sada na putu, dio je već stigao, a još će je stići'', rekao je Blinken…
Vijesti / Svijet | 14. 05. 2024. u 11:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Novi paket američkog oružja imat će utjecaj na bojnom polju u Ukrajini'', rekao je u utorak državni tajnik Antony Blinken, koji je posjetio Kijev u vrijeme kada su se ukrajinske snage suočile s neuspjesima na frontu nakon dugog odlaganja američke pomoći.

Washington je krajem travnja konačno usvojio zakon o pružanju vojne pomoći Ukrajini, koju je  mjesecima kočilo protivljenje nekih republikanaca u američkom Kongresu, dok su ruske snage iskoristile svoju superiornu vatrenu moć da pokrenu ofanzivu.

''Pomoć je sada na putu, dio je već stigao, a još će je stići'', rekao je Blinken tijekom sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

''I to će napraviti stvarnu razliku u odnosu na tekuću rusku agresiju na bojnom polju'', rekao je.

Zelenski je pohvalio "ključnu" pomoć SAD i zahvalio Washingtonu na dvostranačkoj podršci.

Rekao je kako je najveći deficit Ukrajine za sada u protuzračnoj obrani, rekavši Blinkenu da su Kijevu potrebne dvije baterije protuzračne obrane Patriot za sjeveroistočnu regiju Harkova, koja je pogođena ruskim zračnim udarima.

''Civili, ratnici, svi – oni su pod ruskim projektilima'', rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je rekao da želi razgovarati i o sigurnosnim jamstvima sa SAD-om, osim što je zatražio od Blinkena da prikupi podršku više zemalja na predstojećem mirovnom summitu na visokoj razini koji će se održati u Švicarskoj u lipnju.

Ukrajina je odbacila ruske trupe od predgrađa Kijeva i povratila dijelove okupirane zemlje u prvoj godini nakon ruske invazije 2022.

Kopirati
Drag cursor here to close