Unatoč upozorenjima

Izrael pokrenuo napade na Rafah, Europa šalje upozorenja

Vijesti / Svijet | 12. 05. 2024. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Napad na Rafah | Getty/AFP

Izrael je u nedjelju pokrenuo napade na Gazu nakon što je ponovno pozvao na proširenu evakuaciju Rafaha, uz upozorenje Ujedinjenih naroda da izravna invazija na prenapučeni južni grad riskira "epsku" katastrofu.

Teška vatra

Agencija za obranu Gaze priopćila je da su dva liječnika ubijena u nedjelju u središnjem gradu Deir al-Balahu, a dopisnici AFP-a izvijestili su o intenzivnim sukobima i teškoj vatri iz izraelskih helikoptera u blizini grada Gaze.

Svjedoci su rekli da je Izrael u subotu izveo napade na Rafah blizu prijelaza s Egiptom, a slike AFP-a pokazuju dim koji se diže iznad grada.

Izraelske snage prkose međunarodnom pritisku i ušle su u istočna područja grada, učinkovito zatvorivši ključni granični prijelaz za humanitarnu pomoć i obustavivši promet kroz drugi.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da je Izrael dužan, u skladu s međunarodnim pravom, osigurati sigurnost civila u Rafahu.

"Prisiljavanje civila da se evakuiraju iz Rafaha je neprihvatljivo", napisao je Borrell na mreži X.

Održiva država

Pozvao je Izrael da ne nastavlja kopnenu operaciju u Rafahu, ističući da bi to dodatno pogoršalo ionako tešku humanitarnu krizu.

I predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ocijenio je da su neprihvatljive naredbe izraelskih vlasti za evakuaciju civila iz Rafaha.

"Pozivamo izraelsku vladu da poštuje međunarodno humanitarno pravo i zahtijevamo da ne poduzima kopnenu operaciju u Rafahu. Prelazni punktovi moraju u potpunosti funkcionirati i omogućiti dostavu esencijalne humanitarne pomoći za izgladnjele palestinske civile", poručio je Michel u objavi na platformi X.

Naveo je kako se moraju nastaviti svi napori da se postigne sporazum o trajnom prekidu vatre i ponovio da je EU posvećena pravednom i sveobuhvatnom miru zasnovanom na rešenju s dvije države.

"Uspostavljanje održive države Palestine je ključno u tom pogledu, rame uz rame u miru i sigurnosti s Izraelom, što se ogleda i u rezoluciji UN", poručio je Michel.

Bijeg milijun ljudi

Izraelska vojska pozvala je u subotu stanovnike naselja u središnjem dijelu Rafaha da se evakuiraju dok nastavlja operaciju protiv Hamasa u tom gradu.

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć Palestincima u Gazi (UNRWA) objavila je da je oko 300.000 ljudi pogođeno naredbama za evakuaciju, ali da bi brojeve vjerojatno mogli biti i veći jer su to gusto naseljena područja.

Oko milijun Palestinaca, koji su pobjegli od sukoba u drugim dijelovima Pojasa Gaze, našlo je utočište u Rafahu.

Kopirati
Drag cursor here to close