Oružje

I Njemačka prijeti Izraelu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da se nada prevladavanju nesuglasica s američkim predsjednikom
Vijesti / Svijet | 10. 05. 2024. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio da će Izraelu uskratiti dalju isporuku oružja ako započne veliki napad na Rafah na jugu Pojasa Gaze, njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da Berlin razmatra slične korake.

Pistorius je, na pitanje novinara razumije li taj potez američke vlade, odgovorio: "Da, mogu to razumjeti" i dodao da su o toj temi razgovarali tijekom posjete Washingtonu "iza zatvorenih vrata".

Pistorius je rekao i da Njemačka mora apelirati na Izrael da uspori tempo i da ne dozvoli da sukobi eskaliraju.

Dodao je i da je Njemačka u procesu "ispunjavanja ovogodišnjeg proračuna za isporuku oružja i streljiva Ukrajini do ljeta".

"I tu ćemo vjerojatno morati uraditi više, ali trenutno su sve narudžbe u tijeku i čim se isporuče bit će poslane u Ukrajinu“, rekao je Pistorius.

Istodobno, izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da se nada prevladavanju nesuglasica s američkim predsjednikom kada je riječ o ratu u Gazi, kao i da Izrael "nema izbora osim da uništi Hamas", uključujući i pripadnike te grupe u Rafahu.

"Često smo se slagali, ali smo imali i nesuglasice. Bili smo u stanju da ih prevladamo. Nadam se da ćemo moći da ih prevaziđemo i sad, ali ćemo učiniti ono što moramo učinimo da bismo zaštitili našu zemlju", rekao je Netanijahu.

Govoreći o ratu u Gazi, ocijenio da Izrael "nema izbora osim da uništi Hamas", uključujući i pripadnike te grupe u gradu Rafah.

"Ako ih ne uništimo, ako ih ostavimo, oni će se vratiti. Izaći će iz tunela, preuzet će opet Gazu i uradit će ono što su obećali, uradit će 7. listopada, ovaj ogromni masakr iznova, iznova i iznova", rekao je Netanijahu.

Emisija za koju je Netanijahu dao intervju je snimljena u srijedu, prije nego što je Biden upozorio da će obustaviti opskrbu Izraela oružjem ako izraelska vojska izvrši veliku invaziju na Rafah.

Netanijahu je, odgovarajući na upozorenje SAD, izjavio da će Izrael "ako mora, stajati sam".

Kopirati
Drag cursor here to close