Ciljevi

Izrael - Nastavit ćemo rat

"Kao premijer Izraela, jedine židovske države, zaklinjem se ako Izrael mora biti sam, bit će sam'', rekao je Netanyahu u videoporuci.
Vijesti / Svijet | 09. 05. 2024. u 18:33 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najviši izraelski dužnosnici obećali su u četvrtak da će nastaviti rat u Pojasu Gaze uprkos odluci američkog predsjednika Joea Bidena da zamrzne isporuku oružja Tel Avivu zbog ofanzive na južni grad Rafah.

"Kažem svjetskim liderima - nikakav pritisak, nikakva odluka bilo kojeg međunarodnog foruma neće spriječiti Izrael da se brani", rekao je Netanyahu u videoporuci objavljenoj na platformi X i dodao:

"Kao premijer Izraela, jedine židovske države, zaklinjem se ako Izrael mora biti sam, bit će sam."

''Postići ćemo svoje ciljeve''

Ministar obrane Yoav Gallant također je obećao da će Izrael "postići svoje ciljeve" i da se "ne može pokoriti".

"Odavde kažem neprijateljima Izraela i njegovim najboljim prijateljima: Država Izrael se ne može pokoriti - ni IDF (vojska), ni Ministarstvo obrane, ni obrambeni establišment, ni Država Izrael. Ostvarit ćemo svoje ciljeve", rekao je Gallant na vojnoj ceremoniji.

Američki predsjednik Joe Biden je u srijedu u intervjuu za CNN rekao da je zaustavio prenos oružja Izraelu zbog ofanzive na Rafah, gdje se oko 1,5 milijuna raseljenih Palestinaca sklonilo od rata.

Biden je priznao da je američko oružje korišteno za ubijanje civila u Gazi.

Crvena linija

Američki predsjednik je dodao da dosadašnje akcije Izraela u Rafahu tek treba da pređu "crvenu liniju" koja bi ga navele da preispita svoju politiku o Gazi.

Rano u četvrtak, izraelski predsjednik Isaac Herzog pozvao je vladine zvaničnike da se suzdrže od davanja "neodgovornih" izjava o američkom predsjedniku.

Izrael je ubio više od 34.900 ljudi i ranio 78.500 u brutalnoj ofanzivi na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. listopada 2023. u kojem je ubijeno skoro 1.200 osoba.

Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Gaze nalazi se ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Kopirati
Drag cursor here to close