Gotovo

Izbori u Srbiji: SNS proglasio pobjedu u većini gradova i općina

Predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević proglasio je pobjedu u gotovo svim sredinama.
Vijesti / Svijet | 02. 06. 2024. u 22:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji su u nedjelju održani lokalni izbori na kojima su građani u 89 gradova i općina, među kojima i najveći gradovi Beograd, Novi Sad i Niš, birali lokalnu vlast.

Predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević proglasio je pobjedu u gotovo svim sredinama osim u Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži i Tutinu.

Prema prvim preliminarnim rezultatima nevladine organizacije Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), u prijestolnici Beogradu vodi SNS-ova lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" s osvojenih 53 posto glasova.

Na drugom je mjestu lista "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd – Kreni-Promeni" sa 17 posto, a treća "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović" sa 12,6 posto.

U najvećem gradu Vojvodine Novom Sadu, prema CeSID-ovim procjenama, lista "Aleksandar Vučić – Novi sad sutra" osvojila je 52,7 posto, "Udruženi za slobodan Novi Sad" 24,2, a lista "Kreni-promeni" 9,9 posto glasova.

U Novom Sadu zabilježen je i najveći incident na nedjeljnim izborima kada su pristalice oporbe upali u prostorije novosadskog sajma gdje je, prema njihovim navodima, SNS uspostavio ilegalni call centar.

Miran Pogačar iz Građanskog pokreta Bravo, koji je dio koalicije Udruženi za slobodni Novi Sad, kazao je za N1 da su pozvali građane da se večeras okupe ispred master centra Sajma, gdje se, kako je navela reporterka N1, nalazi izborni centar na otvorenom, "da pokažu da je Novi Sad slobodan grad i da neće tolerirati izborni inženjering SNS".

"Imali su duple biračke popise, vjerojatno je bilo i kupovine glasova, reagirali smo na to", poručio je Pogačar.

Što se tiče trećeg po veličini grada u Srbiji Niša, za sada nema podataka o rezultatima, a predstavnici oporbe optimistično su najavili kako vjeruju da će moći formirati vlast u tom gradu. Oporba u Nišu najavila je konferenciju za novinare u 22 sata.

SNS se još nije izjašnjavao o rezultatima izbora u Nišu.

Kopirati
Drag cursor here to close