''Nezamislivo''

Iranski reper osuđen na smrt. Sting i Coldplay i 100 glazbenika traže njegovo oslobađanje

U tekstovima kritizirao društvene i političke probleme u zemlji
Vijesti / Svijet | 10. 05. 2024. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivisti za ljudska prava, zajedno sa 100 glazbenika, uključujući Stinga i Coldplay, pozivaju na oslobađanje iranskog repera Tumadža Salehija, osuđenog na smrt zbog podrške masovnim prosvjedima u Iranu u jesen 2022. "Salehijeva smrtna kazna kulminacija je trogodišnjeg sudskog maltretiranja uključujući uhićenje, zatvaranje i mučenje", stoji u peticiji londonske organizacije Index on Censorship.

Pjevač je u mnogim svojim pjesmama skrenuo pozornost na stanje ljudskih prava u Iranu.

U listopadu 2023. Salehiju je Index on Censorship dodijelio nagradu za slobodu izražavanja, javlja Hina.

Umjetnosti se mora dopustiti da kritizira

"Umjetnosti se mora dopustiti da kritizira, provocira, propituje i osporava autoritet", poručili su potpisnici. "Ni jedan umjetnik ne smije biti podvrgnut ikakvoj vrsti sudskog maltretiranja zbog ostvarivanja svojeg prava na slobodu izražavanja, a kamoli biti osuđen na smrt."

Smrtna presuda Salehiju objavljena je potkraj travnja. Vijest je izazvala bijes u Iranu i drugim zemljama diljem svijeta. Vlasti su donijele odluku u vezi sa Salehijevom podrškom masovnim prosvjedima u Iranu u jesen 2022. U prošlosti je reper svojim tekstovima kritizirao društvene i političke probleme u zemlji.

Skladateljica i pijanistica Tamara Barschak pozvala je i druge umjetnike da se pridruže peticiji.

Osuda na smrt - nazamislivo

"Činjenica da je ovaj jadni glazbenik osuđen na smrt zbog izražavanja svojih uvjerenja je užasna", rekla je Barschak za list Guardian, dodajući da bi svi trebali govoriti o tome.

Potpisnica priopćenja, Elli Brazzill iz britanske grupe za kampanju Art Not Evidence, rekla je da je prosvjedna glazba tisućama godina bila cenzurirana širom svijeta.

"Ali biti osuđen na smrt zbog toga jednostavno je nezamislivo", poručila je.

Tumadž Salehi je iranski hip hop umjetnik. Rođen je 1990. u Gerd Bīšehu, malome selu u centralnome Iranu, u relativnoj blizini grada Šahreze.

Prema njegovim izjavama, njegov svakodnevni posao je radnik u tvornici za obradu metala.

Iranske snage sigurnosti, kako je navedeno na Wikipediji, uhitile su Salehija 12. rujna 2021. u njegovoj kući u Šahinšahru kod Isfahana. Optužen je za ''propagandu protiv režima'' i ''vrijeđanje vrhovnog rukovodstva''. Pušten je uz jamčevinu 21. rujna, čekajući suđenje. Dana 23. siječnja 2022., Islamski revolucionarni sud Šahinšahra je osudio Salehija na šest mjeseci zatvora i na novčanu kaznu.

Salehi je ponovno uhićen 30. listopada 2022., tijekom prosvjeda Mahsa Amini. Novinska agencija Fars, povezana s IRGC-om, opisala ga je kao jednog od ''vođa nereda koji su promicali nasilje''. Državni mediji su također rekli da je Salehi uhićen tijekom prelaska granice, tvrdnja koju je Salehijev nadzornik društvenih medija opovrgnuo, objavljujući da je Salehi uhićen u pokrajini Čahar-Mahal i Bahtijari, a ne u graničnoj pokrajini.

Salehi je navodno optužen za ''propagandnu aktivnost protiv vlade, suradnju sa neprijateljskim vladama i formiranje ilegalnih skupina sa namjerom stvaranja nesigurnosti u zemlji''.

Klub mladih novinara koji podupire država objavio je video muškarca sa povezom na očima za kojeg tvrdi da je Tumadž koji je priznao, očito pod prisilom, da je napravio „pogrešku”. Salehi je navodno smješten u zatvor Evin.

Prema njegovoj obitelji, iranske vlasti mučile su Salehija dok je bio u zatočeništvu.

Njegov posljednji glazbeni YouTube video objavljen prije njegovog uhićenja u oktobru 2022. uključivao je stihove: ''Nečiji je zločin je bio plesati sa kosom na vjetru. Nečiji je zločin je bio biti hrabar i kritiziran... 44 godina vaše vlade. Godine neuspjeha.''

 Dana 26. studenog 2022. Toomajeva obitelj je rekla da mu je život u opasnosti nakon što mu je suđenje iza zatvorenih vrata.

Dana 27. studenog iranski mediji otkrili su da je Salehi optužen za ''korupciju na Zemlji'', djelo koje bi moglo povlačiti smrtnu kaznu.

Poznat je protestnim pjesmama koje se tiču iranskih društvenih pitanja i politike vlade Islamske Republike Iran

Kopirati
Drag cursor here to close