Bliski istok

Biden potvrdio ''spremnost Izraela da krene naprijed'' s prijedlogom o prekidu vatre

Američki predsjednik Joe Biden je potvrdio da bi ta država, zajedno s Egiptom i Katarom, radila na osiguravanju provođenja sporazuma
Vijesti / Svijet | 04. 06. 2024. u 07:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden tijekom razgovora s katarskim emirom Tamimom bin Hamadom al-Tanijem potvrdio je "spremnost Izraela da krene naprijed" s prijedlogom o prekidu vatre predstavljenom Hamasu prošli tjedan, priopćila je u ponedjeljak Bijela kuća, javlja Anadolija.

U priopćenju se navodi da je tijekom razgovora, Biden “potvrdio da sveobuhvatni sporazum o prekidu vatre i oslobađanju taoca koji je sada na stolu nudi konkretnu mapu puta za okončanje krize u Gazi“.

"Predsjednik je potvrdio spremnost Izraela da ide naprijed s uvjetima koji su sada ponuđeni Hamasu. Predsjednik je naglasio da je ovo najbolja moguća prilika za sporazum, a da bi Hamasovo odbijanje da oslobodi taoce samo produžilo sukob i uskratilo pomoć ljudima u Gazi", navodi se.

Dodaje se da je Biden potvrdio da bi Sjedinjene Američke Države (SAD), zajedno s Egiptom i Katarom, radile na osiguravanju provođenja sporazuma.

''Pozvao je Tamima da iskoristi sve odgovarajuće mjere kako bi osigurao Hamasovo prihvatanje sporazuma i potvrdio da je Hamas sada jedina prepreka potpunom prekidu vatre i olakšanju za narod Gaze'', dodaje se u priopćenju.

Plan je predstavljen Hamasu u četvrtak navečer. Bijela kuća je ranije u ponedjeljak priopćeila da čeka službeni odgovor palestinske grupe.

Hamas je ranije priopćio da će ''pozitivno odgovoriti na svaki prijedlog koji uključuje trajni prekid vatre, potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze, napore za rekonstrukciju, povratak raseljenih i završetak sveobuhvatnog sporazuma o razmjeni taoca''.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. listopada unatoč rezoluciji Vjeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 36.400 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, velika većina su žene i djeca, a više od 82.600 je ozlijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milijun Palestinaca potražilo utočište od rata.

Kopirati
Drag cursor here to close