Dron vs. tenk

Američki Abrams tenkovi u Ukrajini: Teški oklop protiv letećih prijetnji!

Američki M1 Abrams tenkovi suočavaju se s novom prijetnjom u Ukrajini
Vijesti / Svijet | 12. 06. 2024. u 13:50 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tenkovi M1 Abrams, proizvedeni u Americi za borbu protiv Rusa, sada se suočavaju s novom vrstom rata u Ukrajini. Na bojištu se bore protiv smrtonosnih ruskih dronova, s kakvima se nikada prije nisu suočili.

Teški oklop Abramsa možda neće biti dovoljan za zaštitu posade od ovih opasnih prijetnji, ali jedna ukrajinska kompanija nudi rješenje.

Metinvest proizvodi čelične zaštitne oklope

Ukrajinska kompanija Metinvest, smještena u Zaporožju, proizvodi čelične zaštitne oklope za Abrams tenkove. Ove ploče pružaju dodatni sloj zaštite od dronova. 

"Mislim da je budućnost rata rat bespilotnih letjelica", rekao je Oleksandr Myronenko, operativni direktor Grupe Metinvest, u nedavnom intervjuu za Business Insider, stoga je vrlo važno zaštititi oklopna vozila od sve većeg broja bespilotnih sustava.

Dronovi mijenjaju taktike na bojištu

Na početku sukoba u Ukrajini, oklopna vozila su se uglavnom suočavala s prijetnjama poput protutenkovskih raketa, granata i mina.

Sada se suočavaju s malim, jeftinim dronovima napunjenim eksplozivima koje operateri mogu precizno usmjeriti na ciljeve.

Ovi dronovi su sveprisutni u Ukrajini i mogu ozbiljno oštetiti ili uništiti tenk te ubiti posadu.

Metinvest je čelični i rudarski konglomerat sa sjedištem u gradu Zaporizhzhia na jugu Ukrajine. Više od godinu i pol tvrtka proizvodi zaštitne čelične oklope za kijevske zastarjele tenkove T-64 i T-72.

Prije samo nekoliko tjedana ova se operacija proširila na tenkove Abrams, oklope američke proizvodnje dizajnirane i razvijene tijekom Hladnog rata za borbu protiv sovjetske tenkovske prijetnje.

Trideset i jedan američki glavni borbeni tenk M1A1 Abrams stigao je u Ukrajinu prošle jeseni. Do kraja travnja, međutim, Kijev je već izgubio pet u borbama, neke od bespilotnih letjelica.

Improvizirana zaštita

Obje strane u sukobu koriste improviziranu zaštitu u obliku mrežastih kaveza kako bi zaštitile svoja vozila. Iako ova zaštita nije savršena, može pružiti dodatnu sigurnost i povećati šanse za preživljavanje posade.

Ovaj improvizirani oklop, koji se ponekad opisuje kao "improvizirani zaštitni kavez", razlikuje se po izgledu i učinkovitosti. Neki izgledaju potpuno neprirodno namješteni i grubo građeni, dok su drugi okorjeliji i strukturiraniji.

Njihova prisutnost ne čini tenk nepobjedivim, daleko od toga, ali jasno daju dodatnu zaštitu koja bi posadu mogla održati na životu.

Sve veća upotreba kaveza naglašava značajnu ulogu koju su bespilotne letjelice odigrale u Ukrajini i predstavlja nova razmatranja za moderne vojske dok traže bolje načine zaštite svojih snaga od bespilotnih sustava u budućim sukobima.

Troškovi i testiranje zaštitnih oklopa

Izrada zaštitnog oklopa za Abrams može trajati do tjedan dana, a košta do 20.000 dolara. Unatoč visokoj cijeni, to je znatno jeftinije od gubitka tenka vrijednog više od 10 milijuna dolara.

Metinvest do sada je proizveo 25 ovakvih modificiranih oklopa, uključujući sedam za Abrams.

Oklopi se testiraju prije stalne ugradnje kako bi se osigurala njihova učinkovitost.

Na Abramsu, zaštitni oklop obavija vrh i strane kupole, dopuštajući joj da se slobodno okreće.

Ukrajinski tenkovi sovjetske proizvodnje već su svoje oklope testirali u borbi. Ponekad mogu pretrpjeti neku štetu, ali i dalje mogu nastaviti s borbom, dok ponekad nastaje veća šteta, što ih tjera da se povuku.

Još uvijek nije bilo vatrenog krštenja za tenkove Abrams opremljene dodatnom zaštitom, budući da su tek nedavno dobili ovaj oklop.

Myronenko je rekao da njegova tvrtka nestrpljivo čeka da vidi kako će se ponašati.

Oklopi su uglavnom dizajnirani za zaštitu od dronova. Ako bespilotni sustav udari u ovaj dodatni ekran, neće nužno oštetiti tenk. Međutim, topničke granate i oružje većeg kalibra mnogo su opasniji i mogu probiti ovaj štit.

Abrams nije jedino američko oklopno vozilo s kojim će Metinvest raditi.

Nova zaštita za Bradley borbena vozila

Metinvest će također početi proizvoditi zaštitne oklope za američka Bradley borbena vozila, koja su se pokazala ključnima na prvoj liniji ukrajinskih snaga.

Ova dodatna zaštita pomaže ne samo u očuvanju skupe opreme, već i u zaštiti života ukrajinskih vojnika od sveprisutne prijetnje dronovima.

Kopirati
Drag cursor here to close