Ministarstvo rada i socijalne politike

Delić najavio još 300.000 KM za jačanje efikasnosti u radu centara za socijalni rad

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić istaknuo je opredjeljenje Ministarstva da u kontinuitetu pruža podršku centrima i osnažuje ih za njihov primarni posao.
Vijesti / Politika | 05. 06. 2024. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, kako stoji u priopćenju ovog ministarstva, nastavlja s ispunjavanjem svojih obećanja prema centrima i službama za socijalni rad s ciljem rasterećenja ovih institucija u obavljanju administrativnih poslova. Time se omogućava ubrzavanje procedura izdavanja rješenja za prava koja se ostvaruju po federalnim propisima, uključujući dječji dodatak, prava civilnih žrtava rata, neratnih invalida, te roditelja djece s invaliditetom koji ostvaruju status roditelja njegovatelja.

S ciljem unaprjeđenja rada i efikasnosti centara za socijalni rad, ranije ovog mjeseca Ministarstvo je donijelo odluku o raspodjeli 700.000 KM za jačanje ljudskih kapaciteta ovih centara. Ovim sredstvima nastoji se osloboditi stručno osoblja koje će izravno raditi sa korisnicima, i to kroz angažman dodatnih ljudi koji će raditi na pripremi rješenja, čime se znatno smanjuju administrativne prepreke i ubrzava proces rješavanja pristiglih zahtjeva.

Ministarstvo je u srijedu objavilo da je donesena Odluka kojom se distribuira dodatna podrška od 300.000 KM namijenjena za sufinanciranje potrošnih materijala neophodnih za pripremu i izdavanje rješenja. Ova sredstva će omogućiti centrima za socijalni rad da efikasnije obavljaju administrativne zadatke i fokusiraju se na pružanje neposredne podrške korisnicima.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić istaknuo je opredjeljenje Ministarstva da u kontinuitetu pruža podršku centrima i osnažuje ih za njihov primarni posao, a to je prevencija negativnih ponašanja u društvu.

"Naš cilj je da centrima za socijalni rad omogućimo optimalne uvjete za rad kako bi mogli brže i efikasnije pružati usluge našim građanima. Kontinuirano ćemo raditi na jačanju kapaciteta ovih institucija jer vjerujemo da su oni nezaobilazni u prevenciji i rješavanju mnogih društvenih problema. Ovim korakom, pokazujemo našu posvećenost unaprjeđenju sistema socijalne zaštite u Federaciji BiH", izjavio je ministar Delić.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ostaje posvećeno unaprjeđenju socijalnih usluga i stvaranju boljih uvjeta za sve korisnike sustava socijalne zaštite, a spomenuta Odluka je dostupna na ovom linku.

Kopirati
Drag cursor here to close