Na novom vidikovcu

Zastava EU podignuta u Konjicu povodom obilježavanja Dana Europe 2024

Veleposlanik Sattler je na svečanosti istakao značaj ovog Dana Europe, koji se obilježava nakon zelenog svjetla Vijeća Europske unije da BiH otvori pregovore o pristupanju EU
Vijesti / Flash | 07. 05. 2024. u 20:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastava Europske unije danas je simbolično podignuta na novom vidikovcu Vrtaljica iznad Konjica povodom obilježavanja Dana Europe (9. svibnja).

Podizanje zastave popraćeno je himnom Europske unije, Odom radosti, koju su izveli učenici lokalne muzičke škole ''Rezonanca'', u nazočnosti gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića, šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera i brojnih veleposlanika EU, diplomata i lokalnih dužnosnika, priopćeno je iz EU.

Pregovori o pristupanju

Veleposlanik Sattler je na svečanosti istakao značaj ovog Dana Europe, koji se obilježava nakon zelenog svjetla Vijeća Europske unije da BiH otvori pregovore o pristupanju EU, kao i 20. godišnjice najvećeg proširenja EU.

''Proširenje je jedna od najuspješnijih politika Europske unije. Danas su prisutni brojni veleposlanici iz zemalja koje su se pridružile 2004. godine, i oni najbolje mogu govoriti o pozitivnom utjecaju članstva u EU na njihove zemlje, kao i na mir i stabilnost na našem cijelom kontinentu. Međutim, Europska unija još nije završena i moramo nastaviti raditi zajedno na ostvarenju težnji građana Bosne i Hercegovine da se pridruže EU'', rekao je veleposlanik Sattler.

Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica zahvalio je gostima što su posjetili Konjic u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Dana Europe, uz napomenu da je uloženo mnogo truda da radovi na Vrtaljici budu završeni na vrijeme za Dan Europe.

''Ovaj vidikovac, smješten između planina, posvećen je podršci koju smo dobili od Ureda EU u BiH i zemalja članica EU usmjerenoj ka cijelog državi i mladima ove zemlje'', rekao je načelnik Ćatić.

Benjamin Sturtewagen, otpravnik poslova Veleposlanstva Belgije u BiH, rekao je:

''Moja zemlja, Belgija, trenutno predsjedava Vijećem Europske unije. Posvećeni smo pripremi zajedničke budućnosti za sadašnje i buduće članove naše europske obitelji. Nedavno smo proslavili 20. godišnjicu najvećeg proširenja EU, u BiH i na cijelom kontinentu. Slavili smo kako bismo ohrabrili buduće članice kao što je BiH. Naša posjeta Konjicu je značajna i simbolična i naši domaćini to razumiju. Europa zove i dobro je vidjeti da ovaj poziv odjekuje – odjekuje na isti način kao i muzika koju smo upravo čuli od talentiranih mladih muzičara iz Rezonance.''

Ceremonija podizanja zastave bila je dio dvodnevne posjete veleposlanika Europske unije Jablanici i Konjicu kao jedna od aktivnosti obilježavanja Dana Europe širom Bosne i Hercegovine.

Posjeta tvornici

U Konjicu, nakon ceremonije podizanja zastave, veleposlanici su posjetili tvornicu Zanat, koja je dobila financijsku podršku Europske unije, kako bi saznali više o tradiciji drvorezbarstva u Konjicu i kako bh. proizvodi od drveta osvajaju sve veći broj poklonika širom svijeta.

Dan će biti zaokružen posjetom Zavičajnom muzeju Konjic uz čitanje djela Zuke Džumhura rođenog u Konjicu te muzičkim nastupom Mirze Redžepagića.

Aktivnosti povodom obilježavanja Dana Europe odvijaju se širom Bosne i Hercegovine kako bi proslavili talenat građana zemlje, kulturnu baštinu i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, kao i europsku perspektivu Bosne i Hercegovine kao zemlje koja je uvijek u srcu Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close