OKC Abrašević

Zanemareno između 20 i 50 tisuća žena, žrtava silovanja u BiH

Vijesti / Flash | 21. 11. 2014. u 12:13 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u petak predstavljen Međunarodni protokol o dokumentiranju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu, dokument koji su na Samitu globalne inicijative za sprječavanje seksualnog nasilja u konfliktu, održanom u lipnju 2014. godine u Londonu, predstavili tadašnji ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague i posebna izaslanica Visokog povjerenika UN-a za pitanja izbjeglica Angelina Jolie.

Radi se o dokumentu koji propisuje međunarodne standarde za dokumentaciju i istragu seksualnih zločina u ratu, kazao je u izjavi za novinare podtajnik Britanskog veleposlanstva u BiH Jon O’Shaughnessy.

"Cilj protokola je definirati međunarodne standarde u procesu dokumentiranja i istrage seksualnih zločina u ratu. Ti standardi trebali bi pomoći policiji, tužiteljstvima, ali i cjelokupnom društvu da se nose s ovim problemom. Pred nama je puno posla, kako na globalnoj tako i na lokalnoj razini, kako bismo osigurali pomoć za preživjele, a počinitelje ovih gnusnih zločina primjereno kaznili", dodao je O’Shaughnessy.

Direktorica Centra za post-konfliktna istraživanja Velma Šarić naglasila je kako je Protokol od velikog značaja, posebice za BiH, s obzirom na to da 20 godina poslije završetka rata žrtve silovanja još uvijek nisu našle pravdu.

"Proces reparacija nikada nije završen, ne postoji krovni zakon na razini BiH koji bi regulirao prava žrtava, koje danas žive u istim zajednicama s počiniteljima tih zločina i sreću ih svakodnevno", upozorila je Šarić. Na izradi protokola, koji predstavlja set preporuka, alata i tehnika namijenjenih sucima, tužiteljima i istražiteljima, radilo je 200 stručnjaka iz cijelog svijeta.

"Nadam se da će Protokol u fokus staviti žrtvu. Na žalost, posljednjih 20 godina potrošili smo raspravljajući koja je strana više kriva, a zanemareno je između 20 000 i 50 000 žena, koliko je prema procjenama Ujedinjenih naroda silovano u proteklom ratu", kazala je Šarić. Po njezinima riječima Protokol nije obvezujući, ali se nada da će njegovu važnost prepoznati država Bosna i Hercegovina i provesti ga u praksi.

Kopirati
Drag cursor here to close