Nedostavljeni izvještaji

Tužba protiv MUP-a RS-a zbog prosvjeda za Davida Dragičevića

U tužbi je posebno istaknuto da su izvještaji o upotrebi sile u vezi sa brojnim tvrdnjama građana i aktivista koji su javno svjedočili da je prema njima upotrjebljena prekomjerna sila.
Vijesti / Flash | 01. 03. 2019. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) zbog nedostavljanja izvještaja policijskih službenika o upotrebi sile na dane kada su u Banja Luci bila okupljanja građana protiv policijske brutalnosti i sa ciljem izražavanja podrške obitelji ubijenog studenta Davida Dragičevića, navode iz TI BiH.

"Krajem prošle godine u javnost su dospjeli mnogobrojni snimci iz kojih se vidi kako policijski službenici primjenjuju silu prema građanima Banja Luke zbog čega je TI BiH već podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banja Luci. MUP RS, u svojoj odluci kojom odbija pristupa informacijama, tvrdi da ne postoji javni interes kojim se može opravdati da javnost ima uvid u policijske izvještaje o upotrebi sile, iako su o kritičnim događajima kada je primijenjena sila izvještavali brojni domaći, regionalni i svjetski mediji. TI BiH je u svojoj tužbi istaknuo da od izvještaja o upotrebi sile zavisi eventualno pokretanje disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika, te da u okolnostima pojačanih kritika na rad Policije i MUP-a RS u interesu je samog Ministarstva da se objave svi izvještaji", navode iz Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH).

U tužbi je posebno istaknuto da su izvještaji o upotrebi sile u vezi sa brojnim tvrdnjama građana i aktivista koji su javno svjedočili da je prema njima upotrjebljena prekomjerna sila, te da je pred Pravobraniteljem pokrenuto više predmeta koji se tiču rada Policije RS.

"Protesti u Banja Luci su bili praćeni širom zemlje, pa su se u više gradova u zemlji i regiji održali skupovi podrške građanima Banja Luke. TI BiH ističe da se prosinački događaji u Banja Luci moraju istražiti kako bi se sankcionirali svi službenici koji su prekoračili svoja ovlaštenja, a javnost ima pravo uvida u rad Policije jer je i u zakonu prepoznata kao jedan od neposrednih kontrolora", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close