Večernje novosti

Sve manje tragova Srba u Mostaru

Vijesti / Flash | 27. 08. 2016. u 07:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bivše ulice Alekse Šantića u Mostaru preimenovana je u Ulicu Mile Budaka, jasenovačkog zločinca, a u zapadnom dijelu dijelu tog grada pod upravom Hrvata su svoje ulice dobili i Ante Starčević i Alojzije Stepinac, a tragova o postojanju Srba s obje strane Neretve svakim danom je sve manje'', pišu danas Večernje novosti.

Profesor Ranko Čvoro kaže da su veliki ljudi koji su zadužili sva tri naroda koja žive u Mostaru - Svetozar Ćorović, Aleksa Šantić, Jovan Dučić, Stevan Sremac, doživili svoju "posmrtnu golgotu", prenosi Srna.

Originalni spomenik Alekse Šantića je, već prvih dana sukoba, bačen u Neretvu, a u plamenu je izgorila i bogata zaostavština Svetozara Ćorovića u čijoj kući je danas Muzej Hercegovine.

Prije posljednjeg rata u Mostaru je živjelo 30.000 Srba.

''U tom gradu se dogodilo i prvo etničko čišćenje Srba. Oni su protjerani u zbjegove prije prvih rafala u Sarajevu. U tom razdoblju zapaljena je, a potom i minirana Saborna crkva - svetinja pod zaštitom UNESCO-a'', navode Večernje novosti i dodaju kako u gradu na Neretvi danas živi oko 5.000 Srba. 

Tekst vrvi lažima. Srba je u Mostaru po popisu 1991. godine bilo 23.846. Saborna crkva nikad nije bila pod zaštitom UNESCO-a. Srbi su 1992. uz pomoć JNA izvršili agresiju na Mostar i protjerali 30.000 tisuća Hrvata i Bošnjaka iz istočnog dijela grada. Počinili su prvi masivni zločin u BiH u Sutini i Uborku gdje je ubijeno 114 civila Bošnjaka i Hrvata. U vojnoj akciji Mostar je oslobođen, a većina srpskog stanovništva povukla se s JNA. Mile Budak nije ratni zločinac, nego je bio ministar kulture NDH i književnik.
Kopirati
Drag cursor here to close