Parola 'snađi se'

Studenti ne vjeruju političarima, ali su u strankama zbog zaposlenja

Vijesti / Flash | 24. 06. 2014. u 12:59 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko obrazovanje i studenti nisu među prioritetima političkih stranaka, već su samo formalno zastupljeni u stranačkim programima, dok istovremeno akademci u većini ne čitaju programe stranaka u Republici Srpskoj i ne prate političke emisije, ali se učlanjuju u stranke prvenstveno zbog lakšeg dobivanja posla.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja Unije studenata RS-a o temi ''Ima li visokog obrazovanja u programima političkih stranaka i što studenti misle o političkim strankama?''

''Više od polovine anketiranih studenata nije pročitalo program nijedne političke stranke, a jedina trećina nikada ne gleda informativne emisije u kojima se govori o politici'', rekao je na pres-konferenciji u Banjoj Luci Borivoj Obradović, potpredsjednik Unije studenata RS-a i član tima koji je proveo istraživanje.

Međutim, od 876 anketiranih studenata, svaki peti je član neke stranke, a gotovo svaki četvrti namjerava da se aktivira u određenoj političkoj stranci.

Istovremeno, većina anketiranih studenata nema previše dobro mišljenje o političkim strankama i smatra da su sve stranke iste, a najviše im zamjeraju, kazao je Obradović, to što se ne drže onog što su obećali.

''Zanimljivo je i da studenti koji su članovi političkih stranaka ili namjeravaju biti nemaju mnogo bolje mišljenje o strankama u odnosu na svoje kolege koji nisu članovi stranaka'', prenio je Obradović jedan od rezultata istraživanja, ali i onaj da studenti vjeruju da, ako su dobro organizirani i imaju jasan cilj, mogu uticati na političare da rade u studentskom interesu.

Moglo bi se zaključiti, priznaju studenti, da su stranke u RS-u takve kakve jesu i zbog nedovoljne studentske aktivnosti prema njima.

Istraživanjem je obuhvaćeno šest političkih stranka koje su zastupljene u Narodnoj skupštini RS: SNSD, SDS, PDP, DNS, SP i NDP, s programima koji su postavljeni na njihovim internet stranicama.

Anketiranjem je utvrđeno da se program nijedne političke stranke ne podudara 100 posto s Okvirnim planom Unije studenata ni u jednoj oblasti istraživanja, s tim da u političkim programima postoje i ideje koje nisu zastupljene u planu Unije studenata, a zaslužuju pozornost''

Neke političke stranke, koje osim političkog programa imaju i posebne programske dokumente stranačkog podmladka, konkretnije su u svojim programima definirale svoju politiku u oblasti visokog obrazovanja i odnos prema studentima.

Istraživanje je pokazalo da sve stranke zagovaraju poboljšanje studentskog standarda i to uglavnom kroz politiku stipendiranja i kreditiranja, uz naglašenu socijalnu (siromašni studenti) i razvojnu (talentirani studenti) komponentu, s tim da postoje znatne razlike u pogledu konkretizacije tih politika.

S druge strane, nijedna stranka ne promatra studentski standard u širem smislu, odnosno ne prepoznaju potrebu ulaganja u osmišljavanje slobodnog vremena studenata, poticanje njihove mobilnosti i razvoja vještina koje se ne mogu steći u okviru redovnog nastavnog procesa.

U programima političkih stranka u RS-u o kvalitetu visokog obrazovanja se govori samo načelno, bez prepoznavanja ključnih problema i nuđenja konkretnih rješenja.

I viđenje kvaliteta visokog obrazovanja u programima političkih stranaka bitno se razlikuje od stavova Unije studenata, naročito u pogledu kvaliteta rada privatnih fakulteta, kadrovske (ne)osposobljenosti visokoškolskih u ustanova i niskog rejtinga fakulteta u RS-u na svjetskim rang listama.

Također, istraživanje Unije studenata RS-a je pokazalo da političke stranke uglavnom prepoznaju potrebu većeg ulaganja u znanstvenoistraživački rad, ali ne nude konkretna rješenja, niti zagovaraju potrebu uključivanja studenata u naučnoistraživačke projekte.

Sve stranke obuhvaćene istraživanjem svojim programima izdvajaju zdravstvenu zaštitu kao važnu oblast, ali ne prepoznaju specifične potrebe, ni probleme pojedinih grupa, pa tako ni studenata.

Kopirati
Drag cursor here to close