Pogoršanje odnosa

Burkhalter: Ukrajinska kriza negativno utjecala na europsku sigurnost

Vijesti / Flash | 24. 06. 2014. u 12:44 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), predsjednik i ministar vanjskih poslova Švicarske Didier Burkhalter, ocijenio je danas u Beču da je ukrajinska kriza negativno utjecala na europsku sigurnost.

On je, otvarajući godišnju preglednu sigurnosnu konferenciju OSCE-a, istakao da je Ukrajina danas suočena s dubokom krizom, jer je njen teritorijalni integritet nepoštovan i ujedno rastu ekonomski i energetski izazovi, a odnosi s Rusijom su pod tenzijom.

Burkhalter je ocijenio da bi sljedećih nekoliko tjedana mogli biti odlučujući za Ukrajinu, ali i zajedničku sigurnost, pozivajući na suradnji u kooperativnoj sigurnosti.

''Zbog ove krize došlo je i do pogoršanja europske sigurnosti, i odnosi Rusije i zapada su se negativno preokrenuli. Sankcije, međusobne optužbe i prijetnje, kao i nepovjerenje ukazuju na polarizaciju'', konstatirao je Burkhalter.

Europska sigurnost kao zajednički projekt je dovedena u pitanje, upozorio je on.

Dinamika ukrajinske krize je bolno podsjetila da mir i sigurnost u Europi ne mogu biti smatrani nečim što se podrazumijeva, rekao je predsjedavajući, dodajući da je ova dinamika također pokazala koliko je važno neprestano obnavljati i čuvati mir kroz zajedničke napore.

Posljednji mjeseci su, prema njegovim riječima, pokazali da OSCE ima važnu ulogu u tome.

''Zajednički trebamo raditi na podršci Ukrajini u mirnom rješavanju krize, obnavljanju europske sigurnosti kao zajedničkog projekta i jačanje OSCE-a kao sidra zajedničke sigurnosti'', podvukao je Burkhalter.

OSCE, prema njegovim riječima, pogođena je kao sigurnosna organizacija, direktno razvojem u Ukrajini.

''Nestabilnost jedne države članice postala je ubrzo tema za sve. Principi OSCE-a, definirani u Helsinškoj povelji su dovedeni u pitanje'', kazao je Burkhalter podsjećajući da oni podrazumijevaju poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, poštovanje ljudskih prava i mirno rješenje sporova.

Burkhalter je pozdravio inicijativu ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i njegov mirovni plan.

On je kazao da će veleposlanik Hajdi Taljavini predstavljati OSCE-om u tripartitnoj kontakt grupi.

Mirovni plan predsjednika Porošenka se oslanja na međusobno razumijevanje.

OSCE je počela da razmatra mogućnosti podrške Ukrajine u implementaciji tog plana i radi na konkretnim prijedlozima.

Burkhalter je pozdravio najavu, kako je kazao separatističkih grupa u Donjecku i Luhansku, da prihvate primirje i razgovore. OSCE je, kako je naglasio, spremna da nadzire primirje i podrži svaki dalji korak ka mirnom rješenju krize.

Istovremeno je ukazao da se stabilnost u Ukrajini neće vratiti preko noći, i da je bitno za funkcioniranje mirovnog plana Porošenka da sve strane daju svoj doprinos.

''Kooperativna sigurnost je jedini put naprijed, podvukao je on.
Burkhalter se, također, osvrnuo i na uzimanje pripadnika misije OSCE-a kao taoce, rekavši da se to ne može tolerirati i da oni moraju biti pušteni na slobodu, prenosi Tanjug.

Ukrajinska kriza je dominirala tokom predsjedavanja Švicarske OSCE-om od samog početka. Međutim, nisu zapostavljeni i drugi zadaci i prioriteti, rekao je Burkhalter podsjećajući da je, između ostalog, posjetio zapadni Balkan kako bi podržao pomirenje i suradnju u regiji i dijalog Beograda i Prištine, ali i ostalim prioritetima posvećena je pozornost.

Kopirati
Drag cursor here to close