Pismo

Srpska pisala UN-u: Referendum, odcjepljenje, Srebrenica i vrijeđanje Srba

Vijesti / Flash | 30. 10. 2016. u 08:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Referendum o 9. siječnju, Danu Republike, apsolutno se ne može povezati s lažnim navodima da je to korak k odcjepljenju Srpske'', navodi se u najnovijem izvještaju Republike Srpske Viješću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U tom dokumentu navodi se da se referendum, održan 25. rujna, "bavio uskim pitanjem datuma Dana Republike Srpske i ničim više", prenijela je Srna.

U izvještaju Srpske UN navodi se da je to demokratsko izjašnjavanje izvršeno u potpunosti u skladu s pozitivnim propisima, te da su građani ogromnom većinom glasovali da 9. siječnja ostane datum obilježavanja Dana Republike.

U izvještaju se ističe da je Zakon o referendumu Republike Srpske iz 2010. godine izrađen u svjetlu Kodeksa dobre prakse Venecijanske komisije i Preporuka Ministarskog komiteta Vijeća Europe državama članicama o sudjelovanju građana u javnom životu na lokalnoj razini.

Neslaganje s Ustavnim sudom

Prema navodima iz izvještaja, referendum je u potpunosti u skladu s Ustavom BiH i praksama demokratskih država Europe i svijeta, a Daytonski sporazum ne sadrži nijednu odredbu koja bi se mogla tumačiti kao zabrana ili ograničavanje referenduma.

"Referendum se tiče javnih praznika u Srpskoj, što je u potpunosti u nadležnosti Srpske kao entiteta, a Dan Republike je vrlo značajan građanima jer se osnivanje Republike Srpske generalno smatra presudnim za zaštitu interesa građana srpske nacionalnosti u BiH", navodi se u izvještaju.

U dokumentu se dodaje da "iako se Republika Srpska ne slaže s odlukom Ustavnog suda u bitnim pitanjima, referendum predstavlja korak k provođenju odluke".

U izvještaju se navodi da je jedini izričit nalog iz odluke da Narodna skupština "uskladi" član 3/b/ Zakona o praznicima s Ustavom BiH.

"U odluci se ne kaže da Narodna skupština mora da ukine praznovanje na 9. siječanj, niti na neki drugi način konkretizira što je potrebno u okviru usklađivanja. Srpska je uvjerena da se Dan Republike može proslavljati bez diskriminacije bilo koje vjerske ili nacionalne zajednice", naglašava se u izvještaju.

U dokumentu upućenom UN napominje se da je Narodna skupština 25. listopada usvojila novi zakon prema kome je 9. siječnja zadržan kao Dan Republike i obilježavat će se i proslavljati kao sekularni praznik.

Srbe vrijeđa 1. ožujka

Navedeno je i da ako bi se odluka Ustavnog suda tumačila kao zabrana obilježavanja 9. siječnja, jer se poklapa s pravoslavnim Svetim Stefanom, onda bi to značilo da svi javni praznici kojima se obilježava vjerski praznik, čak i oni koji padaju na dan vjerskog praznika, moraju biti zabranjeni poput Nove godine, Dana rada, Dana Daytona...

"Ako bi se odluka Ustavnog suda tumačila kao zabrana obilježavanja Dana Republike Srpske zato što navodno favorizira jedan narod u odnosu na druge, to bi onda sigurno značilo obveznu zabranu obilježavanja 1. ožujka, koji se u Federaciji proslavlja kao 'dan neovisnosti'", navodi se u izvještaju.

U izvještaju je istaknuto da Srbi danas smatraju 1. ožujka godišnjicom nezakonitog referenduma, koji ih je otrgao od Jugoslavije i doveo do rata, te da taj federalni praznik "favorizira" Bošnjake i Hrvate barem onoliko koliko i 9. siječnja Srbe.

Srebrenica

U izvještaju se navodi i da su u Srpskoj, za razliku od FBiH, nesmetano održani lokalni izbori.

Navedeno je i da su birači dali podršku vladajućoj koaliciji, što je snažna poruka Vladi Srpske na planu sprovođenja ekonomskih reformi, zaštite prava datih Srpskoj Daytonskim sporazumom i daljeg rada na pristupanju EU.

U dokumentu upućenom UN ističe se i da su glasači na lokalnim izborima u Srebrenici za novog načelnika izabrali srpskog kandidata Mladena Grujičića, koji je jasno poručio da Srbi i Bošnjaci u toj općini mogu živjeti u miru i da neće biti nikakvih promjena u pogledu obilježavanja godišnjice masakra 11. srpnja 1995. godine.

Netočan popis

Naglašeno je i da su rezultati popisa stanovništva, koje je u lipnju objavila Agencija za statistiku BiH, netočni i pravno nevažeći.

U izvještaju se navodi da su rezultati popisa objavljeni na osnovu pogrešnog programa za obradu podataka koji je jednostrano i bez konsenzusa s entitetskim zavodima za statistiku donio direktor Agencije za statistiku BiH, izravno kršeći Zakon o popisu.

Kopirati
Drag cursor here to close