Od 13. do 17. svibnja

Bez straha i brige: Promatrački let 'Otvoreno nebo' iznad BiH

Iznad Bosne i Hercegovine od 13. do 17. svibnja bit će realiziran promatrački let.
Vijesti / Flash | 10. 05. 2024. u 13:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iznad Bosne i Hercegovine od 13. do 17. svibnja bit će realiziran promatrački let, snimanje teritorija sa senzorima, u skladu s odredbama međunarodnog ugovora ''Otvoreno nebo''.

Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u suradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i prometa i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizirati promatrački let Kralјevine Španjolske, Beneluksa, Portugalske Republike i Rumunjske iznad Bosne i Hercegovine, u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora ''Otvoreno nebo'' od 13. do 17. svibnja, navodi se u priopćenju iz MOBiH.

Stoga, iz Ministarstva obrane BiH obavještavaju građane da se radi o najavlјenoj aktivnosti, tijekom koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim Oružanih snaga BiH i Ministarstva komunikacija i prometa te da nema potrebe za zabrinutošću i strahom.

Promatrački let će biti izvršen avionom zračnih snaga Rumunjske (RO AN-30). Točno vrijeme realizacije i putanja promatračkog leta će biti usuglašeni tijekom zajedničke pripreme, nakon dolaska izaslanstva na aerodrom u Sarajevu.

Snimanje teritorija se vrši senzorima crtificiranim u skladu sa odredbama Ugovora, nakon pregleda od pripadnika OSBiH.

Ugovor ''Otvoreno nebo'' predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana koji državama članicama omogućava snimanje teritorija države iznad koje se obavlјa posmatrački let u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima.

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama, a BiH je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine. Od tada, u suradnji sa ostalim članicama, aktivno sudjeluje u realizaciji promatračkih letova kako iznad teritorija BiH tako i iznad teritorija drugih država članica, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close