Potrebna edukacija

Pravosuđe i društvo moraju uložiti napore da bi se došlo do unapređenja

Vijesti / Flash | 11. 09. 2014. u 17:20 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) u suradnji sa Instrumentom za tehničku pomoć i razmjenu informacija Europske komisije (TAIEX) organiziralo je regionalnu konferenciju i radionicu "Razmjena iskustava o alternativnim načinima rješavanja sporova", koja je danas završena u Sarajevu.

Tijekom dva dana u radu konferencije sudjelovali su eminentni stručnjaci pravosudne profesionalne i akademske zajednice Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Norveške, Nizozemske i Slovenije.

Oni su danas donijeli zaključke kada je u pitanju primjena alternativnih načina rješavanja sporova što bi moglo značajno doprinijeti unapređenju suradnje država u regiji i iznalaženju novih prijedloga za uvođenje funkcionalnijih rješenja u domaći pravni okvir.

''Dosadašnji rezultati u primjeni alternativnih načina rješavanja sporova nisu bili impresivni to jest nisu postigli očekivane rezultate. Tako je cilj konferencije bio razmjena iskustava sa zemljama regije'', rekao je u izjavi za Agenciju FENA Obren Bužanin sudac Vrhovnog suda Republike Srpske i član VSTVBiH.

U BiH alternativni načini rješavanja sporova su "medijacija, mirno rješavanje radnih i porodičnih sporova i arbitraža".

''Svi alternativni načini rješavanja sporova doprinose efikasnosti pravosuđa. Time se želi postići efikasniji pristup pravdi, građanima i poslovnim subjektima a također dolazi do rasterećenosti sudova u BiH'', ističe Bužanin.

Naglašava da je suština zaključaka, koji su doneseni posljednjeg dana konferencije, da treba raditi na većoj afirmaciji alternativnih načina rješavanja sporova kroz informativne kampanje putem kojih se građanima treba objasniti koje su to prednosti što nose ove alternativne metode.

''Potrebno je raditi na edukaciji sudaca, jer oni imaju mogućnost na pripremnom ročištu pustiti predmete na medijaciju. Također, se trebaju educirati i odvjetnici i druge ciljne grupe – gospodarska društva i komore'', kaže Bužanin.

S obzirom na to da alternativni načini rješavanja sporova nisu na zadovoljavajućem nivou u BiH navodi da je obveza VSTV BiH da radi na njihovom unapređenju.

Prednost alternativnih načina rješavanja sporova, po njegovim riječima, ogleda se u tome što je to brži, jeftiniji i efikasniji postupak.

''Kompletno pravosuđe i društvo moraju uložiti napore da bi se došlo do unapređenja. Najodgovorniji u ovom procesu su nositelji pravosudnih funkcija, jer imaju zakonsku mogućnost i obvezu da potiču na alternativne načine rješavanja sporova'', kazao je za Fenu Obren Bužanin, sudac Vrhovnog suda Republike Srpske i član VSTVBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close