Svjedočanstvo

Oslobođeni radnik iz Libije: Čekao sam da me ubiju

Vijesti / Flash | 16. 07. 2014. u 07:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački građevinar Petar Matić, koji je s još dvojicom kolega bio otet u Libiji, stigao je kući. Za sada nepoznata grupa otmičara držala ih je dva dana i dvije noći u zarobljeništvu. Potom su oslobodili Matića i njegovog kolegu iz Makedonije Emilija Gafurija, dok se za Talijanom još traga.

"Ja sam otvarao vrata kolegi da uđe (u automobil) i u tom trenutku vidio sam da neki BMW stoji pored i da me čovjek gleda u lice. Odmah sam znao da nešto nije u redu. Kako sam se okrenuo, čovjek s pištoljem me uhvatio i ubacio u kombi", rekao je Matić za Al Jazeerau.

S talijanskom građevinskom firmom za koju radi obišao je veliki dio planete, a ovako nešto dogodilo mu se prvi put. S dvojicom kolega, Makedoncem i Talijanom, otet je u jednom od najsigurnijih libijskih gradova, Zuwari.

"Ta vožnja je trajala, mislim, tri-četiri sata, a nama je to bilo kao vječnost", rekao je Matić.

Kaže kako su četvorica naoružanih otmičara motrila su na njih tijekom vožnje i udarala ih čim puste glas. Maltretiranje je prestalo tek kad su stigli do kuće u kojoj su im na ruke i noge stavili lance.

"Skinuli su nam poveze sa očiju, a oni su imali kapuljače na glavama. I vidjeli smo da je čovjek s pištoljem stalno ispred. Rekli su da je to biznis", rekao je Matić Al Jazeerai.

Kaže kako su ga prije oslobađanja probudili udarcem i ponovo ubacili u automobil.


"Tad sam mislio da nas je samo istovario da nas pobije, kako ne bi prljao auto. Gledao sam u zemlju i čekao da me ubiju", kaže i doda je kako su on i kolega iz Makedonije potom shvatili da su oslobođeni. Bili su bosi, u mraku, na mjestu koje ne poznaju.

"Ja ga pitam: 'Gdje je glavni put, vidiš li ti put glavni?' Kaže: 'Ne vidim ništa. Vide se neka svjetla tamo, i ima puno kuća tamo.'"

Pomogli su im ljudi koje su sreli u lokalnoj džamiji. Zahvaljujući njima, stigli su do Veleposlanstva Italije u Tripoliju. Za to što su ih oslobodili Petar najzaslužnijim smatra Ibrahima Efendića, veleposlanika Bosne i Hercegovine u Libiji.

Kopirati
Drag cursor here to close