Uživo

U HNŽ-u bi se mogli testirati prodavači, ljekarnici, a Vlada traži pregovarača

U posljednja 24 satau SKB Mostar testirano je 179 uzoraka, od čega su tri bila pozitivna. Iz Mostara dva i Čitluka jedan.
Vijesti / Flash | 18. 04. 2020. u 12:52 Bljesak.info
Press Kriznog stožera

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kasnim večernjim satima u Covid-bolnici preminuo je svećenik u dobi od 77 godina koji je i ranije imao kronične bolesti. Ovo je deseta osoba umrla u HNŽ-u od posljedica Covida—19, rečeno je danas na početku obraćanja za javnost iz Kriznog stožera HNŽ-a.

U posljednja 24 sata testirano je 179 uzoraka, od čega su tri bila pozitivna: iz Mostara dva i Čitluka jedna.

Dobre vijesti iz Stoca

Izdano je petnaest rješenja o samoizolaciji, što je ukupno 2643 rješenja. Prema izvješću MUP-a HNŽ-a, nije bilo prekršitelja rješenja o samoizolaciji, ali je pet osoba u Konjicu prekršilo policijski sat.

U Covid bolnici su 22 bolesnika od toga ih je pet na respiratoru i u teškom su stanju.

Ravnatelj Doma zdravlja Stolac dr. Kazimir Raguž kaže kako je u proteklih pet dana od kada je Krizni stožer donio zapovijed da se testiraju svi zaposlenici domova sa starim i nemoćnih, u prvoj turi od deset testiranih jedan test bio pozitivan.

''Radilo se o djelatnici koja dolazi s područja Republike Srpske. Otkrili smo primarne kontakte i stavili ih u izolaciju. U dogovoru sa Zavodom za mikrobiologiju svaki dan testiramo tridesetak uzoraka. Testirana je 71 osoba i svi su bili negativni osim prvozaražene'', rekao je ravnatelj Raguž.

''Testirani su i najrizičniji slučajevi među štićenicima i oni su svi negativni''. Ističe kako je stanje u općini Stolac stabilno.

Izlazne strategije za sada nema?

Na pitanje koja je izlazna strategija iz korona-mjera, glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović je rekao kako će se sve provoditi samo u skladu struke, a za sada struka ne preporučuje popuštanje u mjerama.

''Epidemiolozi predlažu da se dosljedno poštuju donesene mjere'', rekao je Pavlović.

Jedino nije upitna spremnost za pregovaranje

Sindikat iz SKB-a Mostar je zatražio od Vlade HNŽ-a povećanje satnice. Iz Vlade HNŽ-a je poručeno sindikatu kako spremnost Vlade da pregovara nikada nije bila upitna.

Podsjećaju kako je Sindikatu ponuđen kolektivni ugovor koji su odbili. Vlada je opet zatražila da se utvrdi reprezentativnost sindikata s kojim će pregovarati.

Bljesak.info je pitao

Portal Bljesak.info zatražio je odgovor na pitanje o lijekovima koji se koriste pri liječenju zaraženih.

Naime, u dosadašnjim izjavama smo čuli kako se u SKB Mostar koristi lijek hidroksiklorokin u kombinaciji s nekim antibioticima u liječenju pacijenata s Covid-19. No, iz istraživanja i izjava u svijetu čitamo da taj lijek i ta kombinacija mogu izazvati teške nuspojave, poput iznenadnog srčanog zastoja.

Iz SKB-a Mostar rečeno je kako je istina da infektolozi koriste spomenuti lijek u liječenju.

''Do sada nismo primijetili takve nuspojave. Svjesni smo i nuspojava antimalarika, ali ćemo ih primjenjivati do drugačijih preporuka WHO'', navedeno je iz SKB-a Mostar.

Na pitanje portala Bljesak.info jesu li na području HNŽ-a testirani oni koji su u neprestanom doticaju s velikim brojem ljudi poput djelatnica i djelatnika u prodavaonicama, ljekarnama, crpkama, rečeno je da pojedinci jesu, ali da nije bilo sustavnog testiranja.

''Sporadično su testirane takve osobe. Iako smo na tu temu raspravljali na stožeru, to sustavno nismo radili. Svakako, u dogovoru sa Zavodom za javno zdravstvo, razmotrit će se i takve vrste testiranja'', rekao je glasnogovornik Pavlović.

Kopirati
Drag cursor here to close