Saharski pijesak

Mostar, Jablanica... Loša nam je kvaliteta zraka

Ovih dana nad našim prostorima zadržat će se oblak pustinjske prašine.
Vijesti / Flash | 21. 06. 2024. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrak u Bosni i Hercegovini, prema indeksu kvalitete zraka objavljenom na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda u 8 sati ujutro bio je loše kvalitete.

Mjerenja u 10 sati pokazuju slične rezultate. Mjerne stanice u Mostaru, Goraždu, Sarajevu, Ilidži, Gadžićima, Vogošći, Ilijašu, Travniku, Jajvu, Livnu, Zenici i Kaknju, obilježen je kao zagađen. U tešnju Tuzli Živinicama Lukavcu i Maglaju, zrak je označen kao dobar i odličan.

  / Kvaliteta zraka FHMZ

Prema aplikaciji PurpleAir posebno se izdvojila Jablanica, prema indeksu kvalitete zraka jutros je bio posebno loš u Jablanici, no stanje nije puno bolje ni u ostatku države.

  / PurpleAir - kvaliteta zraka u Jablanici

Podsjetimo, ovih dana nad našim prostorima zadržat će se oblak pustinjske prašine.  Unatoč anticikloni i toplinskom valu, nebo će zbog toga biti mutno, a ponegdje i žućkaste boje. Sve do početka idućeg tjedna, prema objavama meteorologa i specijaliziranih stranica, trebala bi trajati ova situacija, a nakon toga bi se atmosfera trebala postupno raščistiti.  

Ranije su mediji objavili i zašto saharski pijesak stiže u Europu. Kada pijesak stigne stručnjaci većinom savjetuju: ostanite doma! Saša Srić, internist i pulmolog, voditelj opće interne KBC-a Zagreb govori kako saharski pijesak nije bezazlen. Ukazao je na brojne zdravstvene probleme. Može izazvati tek blage respiratorne poteškoće, ali kod najosjetljivijih kroničnih bolesnika čak dovesti do srčanog udara. 

Kopirati
Drag cursor here to close