Hoće li biti suradnje?

Lavrov i Kerry pokušali razriješiti razlike oko pristupa sirijskoj krizi

Vijesti / Flash | 20. 01. 2016. u 17:28 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastali su se u srijedu u nadi da će razriješiti razlike o tome ko bi se mogao pridružiti mirovnim pregovorima o Siriji uz posredovanje UN-a koji bi trebali početi naredni tjedan, piše Fena.

Kerry bi kasnije trebao otputovati u švicarsko turističko mjesto Davos kako bi nazočio Svjetskom ekonomskom forumu i sastati se sa specijalnim izaslanikom UN-a za Siriju Staffanom de Misturom, koji planira sazvati sirijske mirovne pregovore u ponedjeljak u Genevi.

Velike razlike

Razlike oko toga koje sirijske opozicijske grupe treba označiti terorističkim i zabraniti im sudjelovanje na pregovorima zaprijetile su odgodom razgovora, prvog koraka u predloženom 18-mjesečnom razdoblju političke tranzicije u Siriji, zahvaćenoj građanskim ratom.

Lavrov je, upitan prije sastanka hoće li sirijski pregovori početi kako je i planirano, izjavio novinarima: "Vidjet ćemo, vidjet ćemo".

Govoreći o sastavu opozicijske delegacije, on je kazao: "to se uglavnom tiče de Misture, ne nas".

Kerry se nije obratio novinarima.

Podsjetimo, Rusija i Iran, koje podržavaju sirijskog predsjednika Bashara Assada, imaju velike razlike sa Saudijskom Arabijom, drugim arapskim državama, Sjedinjenim Državama i Europom oko toga koje opozicijske grupe treba smatrati teroristima i stoga ih isključiti iz 18-mjesečnog procesa političke tranzicije koji podržava UN.

Kompliciran proces

Jedan spor je oko grupa Ahrar-as-Sham i Jaish al-Islam, koje Rusija i Sirija smatraju teroristima, dok ih Saudijska Arabija, Sjedinjene Države i ostali smatraju legitimnim opozicijskim grupama.

''Mi nismo nesvjesni činjenice da još postoje razlike u mišljenjima, da je ovo kompliciran proces i da se još mnogo toga mora uraditi kako bi se došlo do sastanka. Nadamo se, međutim, da možemo nastaviti napredovati i da će se sastanak održati 25. Siječnja'', izjavio je u utorak glasnogovornik State Departmenta John Kirby, piše Fena.

U ponedjeljak je čelnik UN-a Ban Ki-moon zatražio od zemalja koje podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom sukobu da udvostruče svoje napore na postizanju sporazuma oko podobnih opozicijskih grupa.

Dužnosnici UN-a tvrde da su usmjereni na početak pregovora kako je i planirano u ponedjeljak. Oni, međutim, kažu da ne mogu predati pozivnice dok se ključne zemlje ne usuglase oko opozicijske liste.

Nakon boravka u Švicarskoj, Kerry će otputovati u Saudijsku Arabiju, Laos, Kambodžu i Kinu, prenosi AP.

Ministri SAD-a i Francuske osudili rusku ulogu u krizi

Američki i francuski ministri obrane u srijedu su osudili rusku ulogu u sirijskom sukobu, rekavši da bi ruski avioni trebali prestati napadati opozicijske snage koje se bore protiv radikalne grupe Islamska država.

''Rusi su na pogrešnom putu kada je riječ o strategiji, a također i u nekim slučajevima kada je riječ o taktici'', izjavio je američki ministar obrane Ash Carter nakon sastanka sa sedam ministara obrane iz koalicije koja se bori protiv Islamske države.

''Nemamo osnove za širu suradnju (s Rusijom)'', kazao je Carter.

Njegov francuski kolega Jean-Yves Le Drian izjavio je kako se nadaju da će "Rusija koncentrirati svoje napore protiv Daesha (arapski akronim za Islamsku državu) i prestati bombardirati ustaničke grupe (protiv sirijskog predsjednika Bashara Assada) koje se i same bore protiv Daesha", prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close