Slabi rezultati

Jurišić: Tužiteljstvu HNŽ-a prijavljen mali broj slučajeva korupcije

Vijesti / Flash | 07. 07. 2014. u 11:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Antikorupcijska mreža u BiH - ACCOUNT u Mostaru je danas organizirala javnu raspravu pod nazivom "Pravosuđe - Identificiranje najučinkovitijih policijskih i tužiteljskih metoda u otkrivanju i kaznenom progonu korupcijskih kaznenih djela".

''U raspravi sudjeluju predstavnici građanskog, vladinog i sektora pravosuđa, koji će pokušati zajedno identificirati probleme u otkrivanju korupcijskih kaznenih djela, što je to u teoriji prepoznatljivo kao najučinkovitije i što se u praksi kod nas procesuira, a sve u svrhu da pokušamo unaprijediti daljnje procesuiranje korupcijskih kaznenih djela'', kazao je u izjavi za novinare moderator rasprave Nermin Kadribašić.

Po njegovim riječima, ACCOUNT antikorupcijska mreža jedan je veliki "zalet" svih institucija i svih sektora u društvu koji su napravili izuzetno značajne rezultate u smislu promjene zakonske regulative.

''Na našu inicijativu donesen je Zakon za zaštiti uzbunjivača, koji je prvi takav u Europi, a također održane su mnoge javne rasprave i radionice na temu iz svih prioritetnih oblasti kako prevencije tako i suzbijanja korupcijskih kaznenih djela, tako da smo u suštini zadovoljni'', kazao je Kadribašić.

Kada je u pitanju sektor pravosuđa, Kadribašić je suradnju s institucijama vlasti ocijenio solidnom, istaknuvši kako je očiglednoj da percepcija korupcije od strane stanovništva i same procesuirane korupcije nije na istoj razini.

''Izuzetno je niska stopa procesuiranja korupcijskih kaznenih djela. U zadnjem istraživanju Transparency Internationala pokazalo se kako je 2013. godina najlošija u zadnjih pet godina što se tiče procesuiranja korupcijskih kaznenih djela'', kazao je Kadribašić.

Govoreći o učinkovitim metodama u vezi otkrivanja i procesuiranja korupcijskih kaznenih djela u našoj zemlji, glavni tužitelj Hercegovačko-neretvanske županije Mladen Jurišić kazao je kako su rezultati na tom planu jako slabi, odnosno minorni.

''Nemamo dovoljno učinkovitih zakonskih odredbi po kojima bi radili i kako bi trebali raditi. Poznato je da mnoge zemlje imaju posebne specijalne zakone u borbi protiv korupcije (Italija, Hrvatska), no mi takav zakon nemamo, ali imamo ta kaznena djela normirana u našim kaznenim zakonima, što nam daje mogućnost da se ipak uhvatimo u koštac i borbu s tim velikim pošastima zvanim korupcija'', kazao je Jurišić.

On je istaknuo kako se to ipak nedovoljno koristi, jer ne postoje neki specijalni programi i planovi, te se koriste sve moguće posebne istražne radnje, bez kojih se takva djela ne mogu niti otkrivati, niti procesuirati.

''U Tužiteljstvu HNŽ-a jako je mali broj korupcijskih kaznenih prijava jer se ne dolazi do otkrivanja tih kaznenih djela, odnosno nema čvrstih dokaza da su počinjena, iako mi svi pretpostavljamo i vjerojatno znamo da je to vrlo proširena pošast'', kazao je Jurišić, dodajući kako je poznato su takva djela uglavnom bez svjedoka i bez dokaza.

''Potrebno je donijeti legislativu vezano za suzbijanje korupcije, ali i organizirati sve nas koji neposredno radimo na otkrivanju i gonjenju tih kaznenih djela'', kazao je Jurišić.

Kopirati
Drag cursor here to close