Digitalni identitet

IDDEEA upozorava: Sačuvajte vašu privatnost u digitalnom svijetu BiH

Digitalni identitet je skup informacija koje jedinstveno identificiraju pojedinca ili neki entitet u digitalnom okruženju
Vijesti / Flash | 20. 05. 2024. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) uputila je važan apel građanima Bosne i Hercegovine u vezi digitalnog identiteta i korištenja digitalnih podataka.

''Digitalni identitet je skup informacija koje jedinstveno identificiraju pojedinca ili neki entitet u digitalnom okruženju. U ovisnosti od države do države, ovaj identitet može uključivati korisnička imena, lozinke, digitalne certifikate, biometrijske podatke, e-mail adrese, profile na društvenim mrežama i druge vrste digitalnih podataka. Digitalni identitet omogućava pristup različitim online uslugama, aplikacijama i resursima i igra ključnu ulogu u autentifikaciji i autorizaciji korisnika. S porastom broja online usluga, upravljanje digitalnim identitetom postaje sve važnije kako bi se osigurala privatnost, sigurnost i zaštita podataka na mreži. Svaka država može imati više digitalnih identiteta. Fizička i pravna lica sama biraju za koje svrhe će koristiti koji digitalni identitet, te kojem digitalnom identitetu oni vjeruju'', navode iz IDDEEA-e.

Ističu kako je minimalni uvjet za razmatranje pravnog lica koje implementira neki digitalni identitet da je isto međunarodno certificirano, te da je osiguralo međunarodnu sljedivost.

''Trenutno na području Bosne i Hercegovine su Uprava za neizravno oporezivanje BiH, IDDEEA BiH i BH Pošte nadležni ovjeritelji upisani u evidenciju ovjeritelja i priznati po važećem Zakonu o elektronskom potpisu u BIH, certificirani po relevantnim međunarodnim standardima uključujući i eIDAS regulativu. S tim u vezi, IDDEEA je u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu BiH, a koji obuhvata elektronske certifikate (digitalni identitet i jeste elektronski certifikat) implementirala BiH Digitalni identitet za sve građane Bosne i Hercegovine, kao institucija koja je međunarodno certificirana, te nadležna za identifikacijske dokumente, elektronski potpis i elektronske certifikate vezane za identifikacijske dokumenate. Stoga, kod korištenja digitalnih identiteta i elektronskog potpisa, bilo da je riječ o vašim osobnim podacima ili uslugama koje pružate ka trećim osobama, apeliramo da budete pažljivi sa svim ostalima pravnim osobama koji se lažno predstavljaju, ne ispunjavaju ni minimalno navedene uvjete, te pokušavaju da prevare fizička i pravna lica u navedenoj oblasti'', poručuju iz IDDEEA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close