EU

Bezvizni režim bi mogao biti ugrožen; Upozorenje iz Ministarstva sigurnosti BiH

Vijesti / Flash | 26. 09. 2011. u 09:00 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je potvrdila izvještaje da bi građani Bosne i Hercegovine, kojima je Bruxelles ukinuo vize krajem prošle godine, mogli ponovo biti podvrgnuti glomaznoj proceduri zbog velikog broja onih koji traže azil, prenosi danas Euractiv, internet portal specijaliziran za vijesti iz Europske unije.

Nakon izvještaja u lokalnom tisku da bi EU mogla ponovo uvesti vize građanima BiH, Michele Cercone, glasnogovornik povjerenice EU za unutarnje poslove Cecilie Malmstrom, potvrdio je da izvršno tijelo EU pažljivo prati povećanje broja tražitelja azila.

Kazao je kako su Njemačka, Belgija, Švedska i Luksemburg zemlje koje su nedavno iskusile povećanje broja azilanata.

"Vizna liberalizacija je jedno od najvećih postignuća u procesu europskih integracija za zemlje zapadnog Balkana, a povjerenica Malmstrom je osobno je posvećena održavanju procesa vizne liberalizacije, rekao je Cercone.

Bosna i Hercegovina se u Europskoj uniji smatra zemljom čiji građani niti po jednom osnovu ne ispunjavaju uvjete za dodjeljivanje međunarodne zaštite pa su stoga svi pokušaji građana Bosne i Hercegovine da zatraže azil u zemljama Europske unije unaprijed osuđeni na neuspjeh.

Ovo upozorenje upućeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH, u povodu iznenadnog povećanja broja građana BiH koji su u zemljama Europske unije zatražili azil i time povrijedili obaveze naše zemlje preuzete prilikom stupanja na snagu bezviznog režima.

"Primamljive i lažne ponude pojedinaca i organizacija za organiziranjem putovanja i dobijanje azila u zemljama Europske unije su samo kriminalna aktivnost kroz koju oni žele ostvariti nezakonitu zaradu", naglašavaju iz ovog ministarstva.

Građani koji prihvate ovakve ponude na kraju će samo pretrpjeti štetu i biti izloženi kaznenim mjerama Europske unije i zabranama ponovnog ulaska na duže razdoblje. Stoga, Ministarstvo sigurnosti BiH upozorava građane BiH da ne prihvaćaju ovakve ponude i da se ne uključuju u aktivnosti koje za posljedicu mogu imati samo njihovu kaznenu, materijalnu i moralnu odgovornost i koje mogu stvoriti neugodnosti ostalim građanima i narušiti ugled Bosne i Hercegovine.

U cilju sagledavanja stanja na terenu i u cilju pronalaženja rješenja koja će prevenirati buduća nepoštivanja pravila bezviznog režima i organiziranog kršenja njegovih pravila, te uključivanja lokalnih vlasti u rješavanje problema, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović posjetit će sutra općine Modrića, Gradačac i Odžak, gdje će razgovarati s predstavnicima lokalnih vlasti i zajednica iz kojih je veći broj građana otputovao u zemlje Europske unije i zatražio azil.

Zbog toga, naveo je on, Malmstrom je veoma zabrinuta zbog povećanja broja neutemeljenih aplikacija za azil od strane državljana BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana.

"Trebalo bi biti jasno da ako neke zemlje na zapadnom Balkanu ne ispunjavaju svoje obaveze i ne rješavaju pravilno i brzo brige država članica EU u vezi sa rastućim brojem neutemeljenih zahtjeva za azil, postignuća vizne liberalizacije mogla bi biti izložena riziku, naglasio je Cercone.

Povjerenica Malmstrom poslala je 20. rujna pisma ministrima unutarnjih poslova Srbije, Albanije, BiH, Crne Gore i Makedonije, tražeći od njih da informiraju Komisiju o povećanom broju osoba koje traže azil u državama članicama EU.

Malmstrom se nada da će trenutna situacija biti riješena adekvatno i bez odlaganja, te poziva na punu podršku i angažman zemalja zapadnog Balkana kako bi se izbjeglo da negativan razvoj događaja ugrozi ovaj uspješan proces.

Predstojeći sastanak ministara pravde i unuatnjih poslova EU-zapadni Balkan na Ohridu 3. i 4. listopada pružit će priliku da se raspravlja o trenutnoj situaciji, kazao je Cercone.

Kopirati
Drag cursor here to close