Tehnološka nepogoda

Ako ne padne dogovor: Mostar prelazi u 'ratno stanje'

Odgovor na pitanje što stanje 'tehnološke nepogode' konkretno znači za građane Mostara, odnosno što će se u tom slučaju događati s otpadom na ulicama Grada Mostara potražili smo u Stožeru civilne zaštite, koji će u tom slučaju, 'preuzeti' Grad.
Vijesti / Flash | 04. 03. 2020. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U slučaju da nakon današnjeg sastanka političkih predstavnika HDZ i SDA ne dođe do dogovora oko deblokade J.P. Deponija ili pronalaska alternativnog rješenja s problemom otpada u Mostaru, kako je to jučer poručeno nakon sastanka predstavnika Grada Mostara i predstavnika Inicijative 'Jer me se tiče', Stožer civilne zaštite proglasit će stanje tehnološke nepogode.

''To znači kad se komunalne djelatnosti ne mogu odvijati u obimu i segmentu na način kako je to predviđeno Zakonom o komunalnim djelatnostima, da onda Stožer preuzima inicijativu i da donosi naredbe koje svi oni koji su članovi Stožera Civilne zaštite, a to su svi direktori javnih poduzeća, Domova zdravlja, Deponije…'',  rekla je medijima nakon sastanka Radmila Komadina, ispred Grada Mostara.

'Ratno stanje'

Odgovor na pitanje što stanje 'tehnološke nepogode'  konkretno znači za građane Mostara, odnosno što će se u tom slučaju događati s otpadom na ulicama Grada Mostara potražili smo u Stožeru civilne zaštite, koji će u tom slučaju, 'preuzeti' Grad.

 ''Kad se uvede vanredno stanje, zbog epidemija, neodvoženja smeća i situacija sličnih tomu, zapovjednik Grada je gradonačelnik Ljubo Bešlić. Sve zapovjedi donosi on, i u slučaju nepridržavanja tih zapovjedi slijede prijave. To vam je isto kao ratno stanje, kad imate zapovjednika Grada, zapovjednika obrane i slično, sve zapovjedi donosi gradonačelnik, jer je on zapovjednik Stožera i on upravlja cjelokupnim Gradom'', rekli su za Bljesak.info iz Operativnog centra civilne zaštite Grada Mostara.

'Gradonačenik preuzima Grad'

Gdje će se smeće odvoziti u tom slučaju i kako će se cijela situacija odvijati, kakve će naredbe i zapovijedi donijeti gradonačelnik, u Stožeru civilne zaštite ne znaju dok takvo stane 'ne stupi na snagu'.

''To vam je situacija slična koju smo imali sa snijegom u Mostaru u 2012. godini i tada nastupa upravljanje Gradom kao u ratnim kriznim situacijama'', dodali su i podsjetili kako je Civilna zaštita izdvojila jedan dio novčanih sredstava za deponiju baš za ovakve slučajeve.

Podsjećamo, blokada gradske deponije je još uvijek na snazi a predstavnici Grada Mostara i Inicijative 'Jer me se tiče' na,  u utorak 3. ožujka, održanom sastanku u Gradskoj vijećnici dogovorili su se da će pozvati sve razine vlasti da se uključe u rješavanje problematike oko deponije.

Također, istaknuli su kako rješenje očekuju u srijedu 4. ožujka kada će se sastati predstavnici političkih stranaka HDZ i SDA. U slučaju da ne dođe do dogovora, Stožer civilne zaštite, kako je istaknuto, ima ingerenciju da sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju proglasi tehnološku nepogodu.

Kopirati
Drag cursor here to close