Uhićenja u Srbiji

Zbog financijskih malverzacija uhićeno 8 osoba, najavljena nova uhićenja

Vijesti / Crna Kronika | 10. 08. 2012. u 16:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osam osoba je uhićeno u Srbiji zbog malverzacija u vrijednosti od blizu 27 milijuna eura, a na štetu Agrobanke, javio je dopisnik agencije Anadolija. Premijer i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić najavio je uhićenja još 30 osoba.

MUP Srbije objavio je da su "u nastavku akcije na suzbijanju financijskog kriminala, pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave za grad Beograd, u suradnji s Tužiteljstvom za organizirani kriminal, lišili slobode osam osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja".

Uhićeni su bivši predsjednik Izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić i još sedmorica osumnjičenih. Određeno im je zadržavanje do 48 sati. Kako je navedeno u priopćenju policije Dušan Antonić je od 2006. do 2011. godine, kao predsjednik Izvršnog odbora Agrobanke, u suizvršiteljstvu s drugim članovima Izvršnog odbora i rukovoditeljima sektora, banci nanio štetu od 32 milijarde dinara (blizu 27 milijuna eura).

"Kršeći zakonske i podzakonske akte i interne propise banke, odobravao je kredite većem broju pravnih i fizičkih osoba iz Republike Srbije pod povoljnijim uvjetima i bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji do danas nisu vraćeni", navodi se u priopćenju MUP-a i dodaje da među poduzećima koja su stekla protupravnu imovinsku korist su i gospodarska društva "Drina timber" u Ljuboviji i "Hedkomerc" u Beogradu, koja su pod kontrolom Dušana Antonića, a u vlasništvu njegovog sina Milana Antonića i Miloša Uzelca.

Među osam do sada uhićenih su i Branislav Uzelac, generalni direktor "Hedkomerca", i Saud Hasović, direktor tvrtke "Drina timber". Premijer Srbije i ministar policije Ivica Dačić izjavio je da se istraga o "aferi Agrobanka" vodi već nekoliko mjeseci i naglasio da će biti nastavljena.

Tužiteljstvo za organizirani kriminal Srbije od veljače ove godine, na osnovu izvještaja Uprave kriminalističke policije, vodi predistražni postupak povodom spornih kredita koje je od 2006. do kraja 2011. godine odobrila i plasirala Agrobanka. 

Premijer Republike Srpske Aleksnadar Džombić potvrdio je da je istina da je donesena odluka o formiranju 'Agrobanke' u Republici Srpskoj, te da je shodno sporazumu definiran i iznos participacije u osnivačkom kapitalu. "Međutim, Investicijsko - razvojna banka Republike Srpske nikada nije uplatila svoj iznos participacije u osnivačkom kapitalu, jer nije bila dobijena očekivana suglasnost Narodne banke Srbije", navodi Džombić u pisanoj izjavi.

On dodaje da je Vlada Republike Srpske 'i po ovom pitanju bila u stalnim kontaktima sa Vladom Republike Srbije i dobila je uvjeravanja da će se nastaviti sa realizacijom ovog projekta, čim se izvrši potrebna 'rekonstrukcija' i dokapitalizacija banke'. "S obzirom da do istog nije došlo, Investicijsko - razvojna banka, opet napominjem, nije izvršila uplatu svog dijela osnivačkog kapitala, te ni na koji način nisu oštećeni građani Republike Srpske", navodi Džombić.

On optužuje predsjednika Demokratske partije Dragana Čavića da 'pokušava lažnim izjavama da izmanipulira javnost Republike Srpske'. "Koristeći dešavanja u Srbiji, u vezi sa uhićenjem pojedinaca osumnjičenih u aferi oko Agrobanke, gospodin Čavić pokušava lažima da poveže institucije Republike Srpske sa pomenutim dešavanjima, kako bi dobio prijeko potrebnu medijsku pažnju, koju, očigledno ne može dobiti na drugačiji način", tvrdi Džombić.

Čavić je prethodno rekao da afera 'Agrobanka' u Srbiji ima svoj "kriminalni krak i u Republici Srpskoj" i trebalo bi da bude istražen od nadležnih institucija.

Čavić u izjavi Feni podsjeća da je bivši direktor Investicijsko - razvojne banke (IRB) Republike Srpske Milenko Pavlović, 25. svibnja prošle godine, u prisustvu premijera RS-a Aleksandra Džombića, potpisao u Banjoj Luci s tadašnjim predsjednikom Izvršnog odbora "Agrobanke" Srbije Dušanom Antonićem, uhićenim prije dva dana, Ugovor o osnivanju Agrobanke Banja Luka za njeno djelovanje na prostoru Republike Srpske.

Osnivački kapital te banke u Republici Srpskoj iznosio je 20 milijuna KM u kojem je udio IRB RS 20 posto ili četiri milijuna KM, a Agrobanke Beograd 80 posto i trebalo je da uloži 16 milijuna KM. "Taj ugovor je potpisan, a koliko mi je poznato dio sredstava od Investicijsko -razvojne banke Republike Srpske je i uplaćen, a istovremeno je postavljen direktor te banke u Republici Srpskoj, Aleksandar Ljuboja, koji je 'sasvim slučajno pašanac Aleksandra Džombića'", kazao je Čavić.

Bivši predsjednik Izvršnog odbora "Agrobanke" Srbije Dušan Antonić i još sedmorica osumnjičenih za malverzacije, kako se procjenjuje 'teške' oko 300 milijuna eura, u toj financijskoj instituciji, uhićeni su prije dva dana, u zajedničkoj akciji MUP-a i Tužiteljstva za organizirani kriminal u Srbiji.

 

Kopirati
Drag cursor here to close