Trgovina ljudima

Zaradio dva milijuna KM na radnicima iz BiH u Azerbajdžanu

Vijesti / Crna Kronika | 11. 03. 2016. u 21:47 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Srpka Vučenovića koji se tereti da je primio više od dva milijuna KM nastalih kaznenim djelom 'Trgovine ljudima' i eksploatacije radnika iz BiH u Azerbajdžanu, a koji je nakon toga plasirao u platni promet.

Vučenović se tereti da je od 2008. do 2013. godine na svoje devizne račune, koje je imao otvorene u nekoliko banaka na području Republike Srpske, bez pravnog osnova, primio oko 730.000 američkih dolara i 512.000 eura pribavljenih izvršenjem kaznenog djela 'Trgovine ljudima', priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Novac su mu, radi prikrivanja njegovog stvarnog porijekla, uplatila njegova braća Božo i Milan Vučenović, protiv kojih se vodi sudski postupak zbog kaznenog djela 'Organiziranog kriminala, trgovine ljudima i pranja novca', a u vezi sa nezakonitostima radne eksploatacije radnika iz BiH na gradilištima u Azerbajdžanu.

Uplate novca u različitim iznosima u više navrata vršene su i putem njima poznatih osoba i "of shore" kompanija sa Novog Zelanda, Paname, Velike Britanije i Azerbajdžana.

Optuženi se tereti da je, iako je bio svjestan da novac potiče od izvršenja kaznenih djela, po nalogu Bože i Milana Vučenovića, novac koristio za kupovinu nekretnina i opreme, kao i plaćanja u redovnom platnom prometu, prenosi Srna.

Vučenović se tereti da je novac čiji iznos prelazi 200.000 KM, za koji je znao da je pribavljen kaznenim djelom, primio, zamijenio, držao, s njim raspolagao i na drugi način prikrio novac, čime je počinio produženo kazneno djelo 'Pranja novca'.

Kopirati
Drag cursor here to close