Ima urođenu srčanu manu

Dvomjesečna beba helikopterom prevezena iz Banja Luke u Beograd

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić kazao je da je riječ o vrlo kompleksnom transportu bebe s urođenom srčanom manom.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 06. 2024. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Srna / Helikopter Helikopterskog servisa RS 

Pripadnici Helikopterskog servisa i liječnici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uspješno su izvršili izuzetno zahtjevan zračni medicinski transport dvomjesečne bebe iz Banja Luke na daljnje liječenje u Institut majka i dijete u Beogradu.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić kazao je da je riječ o vrlo kompleksnom transportu bebe s urođenom srčanom manom, piše Srna.

Uspješno transportirani 

"Brzom koordinacijom i reakcijom tima za zračni medicinski transport beba je u ponedjeljak, u vrlo kompleksnim uvjetima, helikopterom Helikopterskog servisa transportirana u Beograd, uz kompletan monitoring i pod stručnim nadzorom liječnika specijalista i medicinskog tehničara", naglasio je Kusturić.

On je rekao da je, po uspješno obavljenom transportu, beba hospitalizirana na Odjel kardiologije u Klinici za Intenzivnu pedijatriju na Institutu za majku i dijete zbog daljeg liječenja, dodavši da pripadnici tima za medicinsku evakuaciju žele brz oporavak malom pacijentu.

Prethodno su pripadnici Helikopterskog servisa u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima izvršili medicinski transport 61-godišnjeg pacijenta čiji su inicijali N.K. iz Istočnog Sarajeva za Banja Luku.

Kusturić je naveo da je u ponedjeljak, na zahtjev Opće bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu, uspješno izvršen i transportiran pacijent N.K. s dijagnozom frakture karlice.

"Po uspješno izvršenom zračnom medicinskom transportu, pacijent je hospitaliziran na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gdje će biti nastavljeno dalje liječenje", naglasio je Kusturić.

U službi građana 

U posljednjih nekoliko godina nerijetka je pojava da pripadnici Tima za zračni medicinski transport izvrše više od jednog transporta dnevno, ali ovi hrabri ljudi uspješno, brzo i profesionalno odgovore na svaki zahtjev medicinskih ustanova.

Međutim, ono što je sigurno jeste da svaki zračni medicinski transport, a naročito transporti novorođenčadi i beba nikoga od njih ne može ostaviti ravnodušnim te je u takvim situacijama teško ostaviti emocije sa strane.

Usprkos težini zadatka i emocijama, posebno kada je riječ o medicinskoj evakuaciji beba, piloti i liječnici pristupaju maksimalno profesionalno i predano jer svaki let zahtijeva maksimalnu koncentraciju i prisutnost u kabini.

Pripadnicima Službe za zračni medicinski transport ovo je peta medicinska evakuacija, zaključno s jučerašnje dvije, a 29. od početka godine, što potvrđuje da su Helikopterski servis Republike Srpske i liječnici Univerzitetskog kliničkog centra uvijek bili i bit će u službi Republike Srpske i njezinih građana, prenosi Srna. 

Kopirati
Drag cursor here to close