Ostavljeno novorođenče

Beba iz Zaprešića je dobro, građani nude donacije i udomiteljstva

Iz zagrebačke bolnice Sveti Duh, gdje je smješteno novorođenče, javila se novinarka Mateja Ribičić. Kazala je da policija nema novih informacija, za roditeljima se i dalje traga. Dječačić je dobro.
Vijesti / Svijet | 15. 05. 2024. u 13:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strašan slučaj iz Zaprešića šokirao je Hrvatsku. Novorođenče umotano u deku i bačeno u kantu za otpad pronašla su preksinoć dva mladića. Beba je prevezena u zagrebačku bolnicu "Sveti Duh". Sada je stabilno i nije u životnoj opasnosti.

Intenzivna potraga 

Policija intenzivno traga za roditeljima djeteta i poziva sve koji imaju informacije o okolnostima događaja, da im jave na broj 192, piše HRT

Iz zagrebačke bolnice Sveti Duh, gdje je smješteno novorođenče, javila se novinarka Mateja Ribičić. Kazala je da policija nema novih informacija, za roditeljima se i dalje traga. Dječačić je dobro.

"Izvađen je iz inkubatora, dobio je svoj krevetić, živahan je, plače, odlično jede i za njega više nema nikakve životne opasnosti, otkrila je pedijatrica Rebeka Ribičić", v.d. voditelja odjela neonatologije KB-a Sv. Duh.

Vrlo brzo je postao miljenik odjela.

"Trudimo mu se pružiti sve ono što mu je lišeno zbog ove situacije, svi ga pazimo, hranimo, natječemo se tko će ga više bodriti čuvati", pojasnila je.

Dodala je da nema ovih specifičnih okolnosti, dječačić bi bio otpušten kući kroz nekoliko dana, ali čeka se da sve nadležne stručne službe odrade svoj posao.

Ponude 

"Građani se javljaju, nude donacije, udomiteljstva, kumstva, posvojenja. I evo vidimo da je i ponovo pokrenut jedan val dobrote, jako smo sretni što tome svjedočimo. Baš kao što kaže jedna moja omiljena pjesma, treba nam tako malo, skoro ništa, jedan kremen i jedna iskra da tamo ode. Hvala našem malom velikom čovjeku što je ovo sve pokrenuo i hvala svima", zaključila je pedijatrica Ribičić.

Bolnici Sv. Duh javila su se i dva mladića koja su pronašla dječaka i spasila mu život. Izrazili su želju da ga vide, a bolnica će im to omogućiti u dogovoru s njihovim roditeljima.

Ovaj slučaj mogao bi se u kaznenom postupku tretirati na više načina, različito za majku i eventualne druge sudionike, rekao je u našem programu odvjetnik Fran Olujić.

"Ovo bi po onome što danas znamo u ovom trenutku, prije bilo kazneno dijelo usmrćenja iz članka 112. Međutim, naš zakonodavac ne poznaje pokušaje kaznenog dijela usmrćenja. Dakle, ukoliko bi se išlo na kvalifikaciju kaznenog djela teškog ubojstva, tada bi mogli govoriti o posebnom psihičkom stanju majke u to vrijeme. to psihičko stanje će se ocjenjivati od strane stručnih osoba, vještaka, u odnosu na majku. Ako postoje pomagači, bilo da je to otac, rodbina majke, za njih tog posebnog stanja nema i za njih nema tog privilegiranog oblika", pojasnio je Olujić.

Kopirati
Drag cursor here to close