Put ka EU

Varhelyi: Cilj integrirati partnere sa Zapadnog Balkana uz naše propise i pravila

Varhelyi je rekao kako se države Zapadnog Balkana moraju nositi i sa tržištem Europske unije.
Vijesti / BiH-EU | 08. 11. 2023. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenik za europsko proširenje Oliver Varhelyi govorio je o napretku zemalja Zapadnog Balkana ka europskim integracijama te je obrazložio šta države još trebaju učiniti kako bi se ubrzale integracije.

Varhelyi je naglasio kako je potrebno "na terenu" ubrzati integraciju.

"Uvijek govorimo o tome kakve su naše institucijske zadaće, ali sada ćemo govoriti o stvarnoj integraciji na terenu tj. na koji ćemo način ubrzati integraciju. Plan ima za cilj integrirati one partnere sa Zapadnog Balkana koji žele da uđu što prije imajući u vidu sve obaveze koje proizilaze iz naših propisa i pravila. U tom smislu smo spremni im pomoći i staviti na raspolaganje svako sredstvo. Zauzvrat tražimo da time u velikoj mjeri pridonesemo stabilnosti regije u cjelini. Zato ćemo od njih tražiti da se jedni prema drugima odnose na način kako će se odnositi prema nama", rekao je Varhelyi.

Pojasnio je i koji su ključni stubovi koje države moraju ispuniti prije ulaska u EU.

"Kada integriraju naše četiri slobode, na isti način moraju postupati i prema drugim partnerima na Zapadnom Balkanu. Drugi ključni stub jeste pomoći partnerima da ubrzaju proces reformi. Integracija zemlje podrazumijeva reforme koje će biti na korist zemljama. U tom smislu im želimo pomoći i zajedno s njima izraditi program kako bismo izgradili demokraciju", pojasnio je.

Na kraju, Varhelyi je rekao kako se države Zapadnog Balkana moraju nositi i sa tržištem Europske unije.

"Treće što želim reći. Države će se morati nositi s našim tržištima. To ne mogu raditi sami i zato ćemo biti spremni da ubrzamo zajednički rad. Vijeću EU predlažemo da povećamo našu financijsku potporu u korist tog plana reformi tj. šest milijardi eura potpore. To znači da će ukupna pomoć koju im dajemo biti na razini one pomoći koje dajemo na putu kohezije", zaključio je Oliver Varhelyi.

Kopirati
Drag cursor here to close