Tvrdi koalicijski partneri

Nikšić o EU putu - Nismo brzi, ali pomjerili smo se

Posebno smo zahvalni EU na izdvajanju 6 milijardi eura za zemlje Zapadnog Balkana i to 2 milijarde grantova i 4 zajmova, koje su uvjetovane provođenjem reformi, kaže Nermin Nikšić.
Vijesti / BiH-EU | 07. 11. 2023. u 11:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH i lider SDP-a Nermin Nikšić istaknuo je na društvenim mrežama da kada su preuzimali vlast da su obećali popraviti narušeni imidž BiH u svijetu, da će ubrzati put BiH ka EU, da se neće baviti populizmom nego rješavanjem stvarnih problema građana.

Nezadovoljan brzinom

''Dajemo sve od sebe da tako i bude. Umjesto da pronalazimo opravdanje za neuspjeh, tražimo način da BiH pokrenemo i da odmrznemo višegodišnje blokade. Naravno da to ne ide kako bismo htjeli jer imamo prilično tvrde koaliijske partnere. Zbog toga je usvajanje važnih zakona i provođenje reformi značajnih za sve naše građane uvjetovano razgovorima i kompromisima koji ponekad traju duže nego što bi trebalo'', istaknuo je Nikšić.

Dodao je da nije zadovoljan brzinom kojom ispunjavaju obaveze, ali su ipak neke stvari pomjerene s mrtve tačke te se nada da će izvještaj Europske komisije o ispunjavanju obveza za početak pregovora o punopravnom članstvu BiH u EU biti pozitivan.

Nije pitanje hoćemo li, nego kada

''Nedavna posjeta predsjednice Europske komisije BiH ide u prilog tome, jer su visoki dužnosnici EU ranije dolazili da kritiziraju vlast zbog izostanka reformi, dok smo ovaj put ipak čuli neke pohvale i priznanja. Želim naglasiti da zakone ne donosimo prvenstveno zbog ispunjavanja uvjeta za prijem u EU, već ih donosimo zato što tako osiguravamo bolje funkcioniranje BiH, jačamo pravnu državu i neovisnost pravosuđa, a za građane stvaramo bolje uvjete života i rada. Priznanje i pomoć od EU su nam dodatna motivacija da nastavimo putem kojim smo krenuli. Nije pitanje hoćemo li otvoriti pregovore s EU, pitanje je kada ćemo otvoriti pregovore s EU.

Zahvalni smo EU na pomoći koju nam pruža i uz koju možemo brže ostvarivati politički i ekonomski razvoj države. Posebno smo zahvalni EU na izdvajanju 6 milijardi eura za zemlje Zapadnog Balkana i to 2 milijarde grantova i 4 zajmova, koje su uvjetovane provođenjem reformi. Naš cilj je da dodatnim reformama osiguramo da što veći dio ovih sredstava privučemo u BiH i da preko njih financiramo ekonomske, infrastrukturne i druge projekte od značaja za građane u cijeloj Bosni i Hercegovini'', kazao je Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close