Sastanak

Što donosi set europskih zakona

Dodik je ponovio da je sve ovo danas dogovoreno i da stoji iza toga, kao i da je spreman da radi na tome.
Vijesti / BiH-EU | 25. 07. 2023. u 07:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završen je sastanak SNSD-a, HDZ BiH i predstavnika Trojke. Kako su istaknuli nakon sastanka, usuglašen je set europskih zakona, a zakazali su i novi sastanak. O neustavnim, antidržavnim i antieuropskim potezima vlasti RS-a ni riječi, piše Federalna.ba.

Sastanku su prisustvovali predsjednik i potpredsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Željka Cvijanović, predsjednik HDZ-a Dragan Čović i zamjenica predsjednika stranke Borjana Krišto, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić i član Glavnog odbora Saša Magazinović, lider Naše stranke Edin Forto, te Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Dodik: Popuna Vijeća ministara 22. kolovoza

Dodik je najavio da će Vijeće ministara biti popunjeno 22. kolovoza.

"Izlazimo iz perioda velike galame. Donijet ćemo zakon o ombudsmanu, zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću ćemo riješiti kroz kolegij, a riješit ćemo i zakon koji se odnosi na pristup informacijama", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka.

On je rekao da je na sastanku dogovoreno da iz "Berlinskog procesa" idu dva sporazuma koja, prethodno, trebaju biti potvrđena od nadležnih organa.

Dodik je najavio da će biti formirane i radne grupe u pogledu svih segmenta pravosuđa, koji će imati zadatak da predlože zakone ili zakonska rješenja koja bi trebala da budu usvojena kroz proceduru kako je to i predviđeno.

"Naravno treba u tom periodu i pripremati procedure i možda pokrenuti procedure za popunu određenih struktura iz samog Ustavnog suda BiH i drugih institucija što se tiče pravosuđa", pojasnio je Dodik.

On je ponovio da je sve ovo danas dogovoreno i da stoji iza toga, kao i da je spreman da radi na tome.

Krišto: Suglasnost o europskom setu zakona, 22. kolovoza sjednica Zastupničkog doma

Zamjenica predsjednika HDZ-a Borjana Krišto izjavila je da je na sastanku političkih lidera stranaka partnera u vlasti na razini BiH dogovoreno da za 22. kolovoz bude zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi bio razmatran set europskih zakona koji su usuglašeni.

"Mi smo kroz ovo vrijeme usuglasili veliki set europskih zakona koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, koji su otišli od Vijeća ministara ka Parlamentarnoj skupštini BiH. Dogovorili smo da za 22. kolovoz bude zakazana sjednica Zastupničkog doma na kojoj bi bili razmatrani ti zakoni koji su već u parlamentarnoj proceduri", rekla je Krišto nakon sastanka.

Prema njenim riječima, suglasnost je postignuta i o formiranju radnih grupa koje bi trebale da rade na setu zakona koji se tiču vladavine prava, odnosno zakona iz oblasti pravosuđa u širem smislu.

"Trebalo bi da na razini Vijeća ministara BiH budu formirane radne grupe koje bi podrazumijevale i predstavnike izvršnih tijela vlasti sa razine entiteta. Nadam se čim bi se ti zakoni usuglasili, a već sada su dobrim dijelom usuglašeni da bi se trebali naći na sjednici Vijeća ministara BiH i nakon toga upućeni u parlamentarnu proceduru", navela je Krišto.

Ona je naglasila da je danas dogovoreno i da se nastavlja ova vrsta dijaloga, odnosno razgovora, tako da bi prije sjednice Zastupničkog doma 22. kolovoza trebalo da bude održan sastanak na istoj razini, čiji bi domaćin bio Dodik.

"Na tom sastanku bismo trebali utvrditi i ponoviti sve ono što smo danas na neki način i dogovorili. Uvjerena sam da će biti napravljen snažan iskorak kada je riječ o europskom putu BiH i svim reformskim zakonima koji su potrebni svima u BiH, ali i za europski put", istaknula je Krišto.

Čović: Međusobno povjerenje znači upotpunjeno Vijeće ministara BiH

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je da međusobno povjerenje znači da postoji Vijeće ministara BiH u punom sazivu, koje može raditi i donositi nove zakone.

"Parlamentarna većina, koja se prepoznaje kroz stranke koje su se danas okupile, treba da međusobnim povjerenjem/stranke/ prate jedne druge u parlamentarnoj proceduri i u Zastupničkom i Domu naroda", rekao je Čović.

On je rekao da se nada da će do 22. kolovoza imati upotpunjeno Vijeće ministara BiH i usvojena bar tri-četiri zakona o kojima je danas bilo riječi.

"Za to vrijeme je uspostavljeno jako puno radnih grupa koje će stvoriti sve druge preduvjete da se kroz rujan i listopad može završiti, ili da u parlamentarnoj proceduri imamo sve druge zakone koji smo poduzeli kroz paket od 31 aktivnosti ili 14 uvjeta", naveo je Čović.

Nikšić: Razgovor nema alternativu

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je nakon sastanka lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH da nema alternative razgovoru, te da su večeras uspjeli usuglasiti set evropskih zakona kojim se, ukoliko bude usvojen, pravi ogroman iskorak na putu ka EU.

"Naravno, ne bi bilo prvi put da se desi da se nešto dogovorimo i da se to ne ispuni. Učinit ćemo sve, imat ćemo još jedan sastanak prije sjednice Zastupničkog doma, kako bi taj set zakona imao prohodnost, što bi bila kvalitetna odluka prema partnerima u Europskoj komisiji da vlasti u BiH žele da rade na ispunjavanju 14 prioriteta i uvjeta potrebnih za kandidatski status i u dogledno vrijeme i članstvo u EU", rekao je Nikšić novinarima u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close