Možemo li mi to?

Što EU traži od BiH?

Predstavnici EU naglasili su potrebu da se u BiH učvrsti vladavina prava i poduzmu odlučni koraci za jačanje pravosuđa, te sprečavanje i borbu protiv korupcije…
Vijesti / BiH-EU | 20. 07. 2023. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

EU je na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i BiH naglasila hitnost daljeg napretka BiH na europskom putu, posebno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pregovora o pristupanju EU utvrđenih u Mišljenju Europske komisije koje je Vijeće odobrilo 2019. godine.

Pravne tekovine

EU je pozvala BiH da izradi i usvoji program na razini BiH za usvajanje pravne tekovine EU, a u kontekstu reforme javne uprave pozdravila je provođenje sveobuhvatne strategije upravljanja javnim financijama na svim razinama vlasti, navodi se u priopćenju s jučerašnjeg sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje koje je danas objavila Delegacija EU u BiH.

Predstavnici EU naglasili su potrebu da se u BiH učvrsti vladavina prava i poduzmu odlučni koraci za jačanje pravosuđa, te sprečavanje i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

EU je pozdravila činjenicu da je Vijeće ministara usvojio nekoliko strategija - o terorizmu, organiziranom kriminalu, pranju novca imigracijama, kao i prijedloge zakona, posebno one o integritetu pravosuđa, sukobu interesa, sprečavanju mučenja.

EU je naglasila da će usvajanje ovih zakonodavnih inicijativa u parlamentu, koje su u potpunosti u skladu s europskim standardima, doprinijeti rješavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja i povezanih koraka.

Siva lista

Pozdravljen je početak rada kontakt tučke za suradnju s Europolom, uz izražena očekivanja da će BiH postići konkretne rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala.

BiH je pozvana na hitno usvajanje zakona koji uređuje sprečavanje pranja novca i borbu protiv financiranja terorizma, u skladu s pravnom tekovinom EU, kako bi se izbjeglo da BiH ponovo bude stavljena na sivu listu.

Na sastanku je pozdravljeno poboljšanje u upravljanju migracijama i naglašena potreba da BiH osigura efikasniji pristup azilu, te da brzo zaključi Sporazum o statusu sa Fronteksom. EU je naglasila i potrebu da BiH poboljša usklađivanje s viznom politikom EU.

Ljudska prava i sloboda

Po pitanju ljudskih prava i manjina, EU je pozdravila usvajanje akcijskih planova za socijalnu inkluziju Roma, te o pravima LGBT osoba, uz podsjećanje da bi BiH, kao ključni prioritet iz Mišljenja Europske komisije, trebala osigurati sigurno i povoljno okruženje za civilno društvo, posebno prihvaćanjem europskih standarda o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja.

U tom pogledu, EU je izrazila ozbiljnu zabrinutost o zakonodavnim inicijativama za kriminalizaciju klevete i koje "targetiraju civilno društvo u Republici Srpskoj", pozivajući na njihovo povlačenje.

EU je istakla važnost jamčenja slobode izražavanja, okupljanja i udruživanja, ravnopravnosti spolova, zaštite i inkluzije ugroženih grupa, te osiguranja inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja za sve.

Retorika

EU je ponovila jasnu opredijeljenost za europsku perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje i pozvala sve političke aktere da odustanu od suprotne retorike, na zaustavljanje veličanja osuđenih ratnih zločinaca, te aktivan rad na pomirenju.

Pozdravljeno je aktivno sudjelovanje BiH u regionalnoj suradnji, uključujući zajedničko regionalno tržište, te ohrabrena BiH da brzo ratificira posljednji sporazum koji se tiče regionalne mobilnosti.

Pozdravljen je i značajan napredak BiH u usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, uz naglasak da restriktivne mjere moraju biti u potpunosti provedene.

EUFOR

Posredstvom svoje vojne operacije Eufor Altea, EU daje podršku vlastima BiH u održavanju sigurnog okruženja, te je pozdravljena podrška BiH izvršnom mandatu Eufora.

EU je ukazala na prilike koje nudi Ekonomski i investicijski plan za Balkan, kao i Europski zeleni plan.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje razmijenio je i mišljenja o dešavanjima u BiH i regionalnoj situaciji na Balkanu.

Kopirati
Drag cursor here to close