gdje smo?!

SDP traži informacije o europskom putu BiH: Kome treba čestitati za toliko uspjeha?

Vijesti / BiH-EU | 20. 06. 2016. u 07:30 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska stranka Bosne i Hercegovine zahtijeva da članovi Predsjedništva BiH, zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH podnesu račun za svoj rad, a prije svega da precizno informiraju javnost šta se događa po pitanju europskog puta Bosne i Hercegovine i ispunjavanja uvjeta za dobijanje MAP-a u NATO-u.

''Budući da već više od godinu dana svjedočimo optimističnim izjavama o reformskim procesima u našem društvu i ubrzanom pristupanju EU i NATO-u, a kako se istovremeno svi ti procesi vode mimo očiju javnosti, poštujući načelo transparentnosti, najviši dužnosnici BiH trebaju predstaviti svoje rezultate, ako ništa, da znamo kome treba čestitati za toliko uspjeha, ako oni zaista postoje'', navodi se u priopćenju .

SDP ih poziva da informiraju javnost jesu li usuglasili „već usuglašeni mehanizam koordinacije“.

''Bilo bi dobro da konačno kažu koje su to posljedice s kojima će se suočiti domaće gospodarstvo uslijed adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji će sasvim sigurno biti na štetu BiH, a u korist zemalja članica EU. Pošteno bi bilo da nas sve obavijeste da li se knjiži perspektivna vojna imovina na državu BiH ili preko noći ova imovina postaje vlasništvo nekoga drugog i koga, te šta možemo očekivati od predstojećeg NATO summita sada kada je već jasno da BiH neće napraviti korak naprijed. Dobro bi bilo da nam čelni ljudi države kažu i šta se događa sa pripremama za konferenciju u Parizu i je li istina da će BiH uslijed neadekvatnih priprema ostati bez obećane novčane pomoći. I na kraju, mada ne najmanje važno, moralno bi bilo izaći pred javnost i reći šta je sadržaj pisma namjere prema MMF-u i na šta se voljom vlasti obavezala država BiH u zamjenu za novac za krpljenje proračunskih rupa'', navodi se u priopćenju SDPBiH.

Dalje se tvrdi da je dosadašnji rad bh. vlasti na ispunjavanju uvjeta za kandidatski status BiH u EU i implementacija reformske agende, "primjer političkih zloupotreba i netransparentnosti".

''Postavlja se pitanje zašto bi netko tko ima čestite namjere od svojih građana krio ono što radi i dogovara. Pri tome, načelo da je europski put zemlje zajednički posao pozicije i opozicije u kojem treba sudjelovati poslovna i akademska zajednica, civilno društvo i mediji, potpuno je narušeno u BiH, pa se i po tome razlikujemo od svih država koje su prošle ovaj put'', priopćeno je iz SDPBiH.

Nadamo se da vlast nema skriveni politički cilj da slijedi one koji nikada nisu uspjeli postati članica EU ili one koji u NATO savezu vide svoje protivnike.

Kopirati
Drag cursor here to close