Pristupni pregovori

Schallenberg o BiH: Ili ćemo mi izvesti svoj način života tamo ili će netko drugi

On je podcrtao važnost ovog procesa, navodeći da je početak pregovora za BiH "apsolutno neophodan i zaslužen".
Vijesti / BiH-EU | 18. 03. 2024. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg je uoči tog sastanka Vijeća za opće poslove EU izjavio je kako postoji mogućnost da će se na predstojećem samitu konačno dati zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine, te izjavio da je za samu EU važno da osigura stabilnost na Zapadnom Balkanu jer "u politici nema vakuuma".

Schallenberg neće sudjelovati na sutrašnjem sastanku Vijeća za opće poslove EU, a Austriju će predstavljati ministrica za EU Karoline Edtstadler.

Međutim, on je podcrtao važnost ovog procesa, navodeći da je početak pregovora za BiH "apsolutno neophodan i zaslužen".

"Bosna i Hercegovina je poduzela značajne korake i vjerovatno će poduzeti dalje korake ovaj tjedan. I jednostavno se moramo suprotstaviti ovom vatrenom prstenu koji okružuje Europu sa prstenom stabilnosti. A iz naše perspektive, to uključuje stabilizaciju susjedstva u jugoistočnoj Europi, na Zapadnom Balkanu, i približavanje Europskoj uniji", rekao je Schallenberg.

Na pitanje je li optimist da će BiH dobiti zeleno svjetlo i koje zemlje još treba uvjeriti, on je rekao:

"Ne želim upirati prstom u određene zemlje, ali postoji jasna preporuka Europske Komisije. A ako uzmete u obzir ono što je u Bosni i Hercegovini postignuto posljednjih godina, jednostavno moramo biti svjesni da u politici nema vakuuma", naveo je on.

"Dakle, ili ćemo mi, kao Europska unija, uspjeti izvesti svoj način života tamo, osigurati sigurnost i stabilnost, ili ćemo se u jednom trenutku suočiti sa alternativnim načinima života tamo, koji mogu doći iz Rusije, koji mogu doći iz Kine, koji mogu doći s nekog drugog mjesta. A to ne može biti u našem interesu. Ne smije se zaboraviti da Jugoistočna Europa, Zapadni Balkan, nije bilo kakvo susjedstvo koje je okruženo Europskom unijom, državama Europske unije. Dakle, to je terasa ispred kuće Europske unije, ne dvorište iza kuće. A za nas je to naše neposredno susjedstvo. I baš kao što pokušavamo da osiguramo stabilnost u Ukrajini, u Moldaviji, ovdje isto moramo učiniti i u jugoistočnoj Europi", podcrtao je, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close