Sastanak u Sarajevu

Krišto: Proširenje EU ključno za mir i stabilnost

Predsjedateljica Krišto naglasila je važnost što žurnijeg otvaranja pregovaračkog procesa Bosne i Hercegovine s Europskom unijom.
Vijesti / BiH-EU | 04. 10. 2023. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto susrela se u srijedu u Sarajevu s visokim predstavnicama država članica EU-a u Vijeću za opće poslove (tzv. Salzburg format), koje je upoznala s reformskim procesima i europskim putem Bosne i Hercegovine.

Predsjedateljica Krišto naglasila je važnost što žurnijeg otvaranja pregovaračkog procesa Bosne i Hercegovine s Europskom unijom, a najkasnije do kraja 2023. godine. Kazala je kako su svi u Bosni i Hercegovini svjesni da postizanje cilja članstva ovisi o vlastitom tempu, o dosljednosti u provedbi reformi i jačanju demokracijskih institucija, kao i da je nužno da se Europska unija jasnije i odlučnije opredijeli i odredi o procesu proširenja i članstvu zemalja ove regije u Europskoj uniji.

Foto: PR / Predsjedateljica Krišto s predstavnicama država članica EU-a u  Vijeću za opće poslove

"Isto tako, moramo biti svjesni kako je upravo proširenje Europske unije na zemlje regije ključno za održavanje dugoročnog mira, stabilnosti i prosperiteta kako u regiji tako i u cijeloj Europskoj uniji, a što je pretpostavka za ekonomski rast i regionalno povezivanje", kazala je Krišto.

Istaknula je kako je najvažnija pretpostavka daljnje demokratizacije i napretka BiH završiti izbornu reformu. Bosna i Hercegovina je država u kojoj su kompromis i široki konsenzus ključni za napredak. Napredak ovisi o jačanju i unaprjeđenju međusobnog povjerenja, unutarnjem dijalogu i konsenzusu primarno legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda, posebno o najvažnijim unutarnjopolitičkim ciljevima u vezi s provedbom odluka Ustavnog suda BiH i presuda Europskog suda za ljudska prava, za što su potrebne ograničene izmjene Ustava BiH i izbornog zakonodavstva.

Foto: PR / Predsjedateljica Krišto s predstavnicama država članica EU-a u  Vijeću za opće poslove

Krišto je iskazala uvjerenje kako će se, u svjetlu daljnjeg napretka i nastavka izgradnje povjerenja u Bosni i Hercegovini, uz uzajamno poštivanje ustavnog načela jednakopravnosti, vrlo brzo provesti i nužna ograničena ustavna reforma kao i ukupna reforma izbornog zakonodavstva.

Krišto je kazala kako je Vijeće ministara BiH, na 25. sjednici održanoj jučer, 4. listopada, donijelo Odluku o isticanju zastave Europske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te na taj način Bosna i Hercegovina i simbolično želi iskazati svoju nedvojbenu pripadnost europskom civilizacijskom krugu. Također je podsjetila da su u srpnju Bosna i Hercegovina i Europska komisija održale 5. sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje s Europskom unijom.

Izaslanstvo iz Europske unije činile su visoke predstavnice iz Hrvatske, Bugarske, Mađarske, Poljske i Rumunjske.

Kopirati
Drag cursor here to close