Egzaktni pokazatelji

Genjac: Osnovano je očekivati da izvještaj o napretku bude nepovoljan

Vijesti / BiH-EU | 28. 09. 2012. u 14:40 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godišnji izvještaj Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine je u izradi, a predsjedavajući Zajedničke komisije za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac kazao je Feni da će krajem listopada vjerojatno biti prezentiran u BiH.

- Kao i uvijek, izvještaj se radi na osnovu egzaktnih pokazatelja, to je neumoljiva metodologija u kojoj nema nikakvih mogućnosti da se politički izražava ili političkom retorikom ublažava stanje. Zbog toga svega, a svjesni kakvo je stanje u BiH bilo tijekom ove godine i što sve nije urađeno, a trebalo je biti urađeno, veoma je osnovano očekivanje da to bude vrlo nepovoljan izvještaj, možda najnepovoljniji od svih dosadašnjih izvještaja, kazao je Genjac.

Nadam se, dodao je, da će takav izvještaj biti dodatna „crvena lampica“ za sve one koji sudjeluju u ovom postupkuu da je vrijeme da se angažiramo da se ovaj postupak ipak okrene u nekom pozitivnijem pravcu.

Upitan o obavezama i rokovima iz Mape puta koja je dogovorena krajem lipnja u Bruxellesu, Genjac je kazao da u odnosu na one rokove koji su u Bruxellesu prihvaćeni od naših lidera i postavljeni, sasvim je izvjesno da se neće stići u tim rokovima ispuniti ono što se obećalo da će se ispuniti.

- Postoji neka mogućnost da se do kraja godine ispune te obaveze, ali ključna pretpostavka za to je da ova pitanja dođu u politički prioritet i fokus svih političkih lidera i da se nakon općinskih izbora i svih ovih turbulencija, u jednoj atmosferi za koju očekujem da će se stabilizirati, da se pozornost potpuno i s punom energijom usmjeri na ova pitanja. Tada bi se moglo očekivati da se do kraja godine ispune ovi uvjeti i onda početkom godine da se preda aplikacija. To je neka optimistička varijanta i moguća je pod ovim uvjetima, kazao je Genjac.

Kopirati
Drag cursor here to close