Paneuropska unija

Terenoar: Vaša budućnost zaista je u vašim rukama jer ovisi od vaše sposobnosti

Vijesti / BiH-EU | 29. 09. 2012. u 12:36 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna konferencija u organizaciji Paneuropske unije BiH počela je sinoć u Sarajevu, a okuplja predstavnike bh. vlasti, europskih institucija, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u našoj zemlji, kao i paneuropejce iz cijele europe koji će do 30. rujna razmatrati temu "Bosna i Hercegovina u EU - EU u Bosni i Hercegovini".

Na otvaranju skupa istaknuto je da će se sudionici fokusirati na nekoliko tema kao što je uloga bh. vlasti u euro integracijama, uloga međunarodne zajednice u tim procesima, kao i uloga međunarodnih organizacija u BiH i nevladinih organizacija na europskom putu BiH.

Predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alan Terenoar vjeruje da se BiH približava europskom putu iako veoma sporo, pregovorima koji će ovoj zemlji omogućiti pristup EU. Ipak, upozorio je, „vaša budućnost zaista je u vašim rukama jer ovisi od vaše sposobnosti da zajedno prevaziđete ono što vas još dijeli“.

"Imajte na umu da će Paneuropska unija biti uz vas na svakom koraku procesa postizanja članstva kao što je uvijek i bila i da će vas pratiti u povjerenju i prijateljstvu", poručio je Terenoar.

Direktorica Direkcije za europske integracije Nevenka Savić kazala je da Europska komisija uistinu ističe da je europska perspektiva BiH nesumnjiva i vrlo su spremni pomoći u smislu pružanja tehničke pomoći i objašnjavanja uvjeta.

"Imamo podršku država regije i drugih država članica koje su prošle ovaj put. Međutim, sasvim je jasno da neke stvari koje treba da budu urađene u BiH ne možemo očekivati da za nas uradi EU", kazala je.

Na otvaranju je naglašen značaj ovogodišnje konferencije koja se održava u turbulentnim vremenima kako za našu zemlju tako i za cijelu europu.

Ovogodišnja konferencija je šesta po redu, a rezultirati će usvajanjem deklaracije o Bosni i Hercegovini koja će biti poslana vlastima u BiH i predstavnicima europske unije.

Paneuropska unija BiH jednom godišnje organizira međunarodnu konferenciju na kojoj se okupljaju predstavnici političkog života BiH, zemalja regije i institucija Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close