Željeznički promet i obnovljiva energija

Europska komisija ulaže dodatni 680 milijuna eura u zapadni Balkan

Riječ je o šestom financijskom paketu u okviru Gospodarskog i investicijskog plana EU-a za zapadni Balkan, kojim bi trebalo mobilizirati 16,6 milijardi eura ulaganja.
Vijesti / BiH-EU | 14. 12. 2023. u 16:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija danas je najavila novi paket ulaganja u vrijednosti od 680 milijuna eura za potporu pet vodećih ulaganja u željeznički promet i obnovljivu energiju na zapadnom Balkanu.

Riječ je o šestom financijskom paketu u okviru Gospodarskog i investicijskog plana EU-a za zapadni Balkan, kojim bi trebalo mobilizirati 16,6 milijardi eura ulaganja. Projekti su pripremljeni u bliskoj suradnji s partnerima sa zapadnog Balkana i međunarodnim financijskim institucijama.

Proširenje je ključno

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: ''U svijetu koji postaje sve razjedinjeniji potrebna nam je još snažnija i složnija zajednica vrijednosti. Proširenje je ključno kako bi se to postiglo. Iako nastavljamo surađivati na pristupanju, moramo poduzeti odlučne mjere kako bismo zapadni Balkan približili našem gospodarstvu. Uz netom odobrene projekte vrijedne 680 milijuna eura unapređenjem prometnih veza i iskorištavanjem energije iz obnovljivih izvora ubrzavamo zajednički put prema zelenoj i bolje povezanoj budućnosti. Zajedno postavljamo temelje održivog rasta i veće integracije, pokazujući još jednom našu veliku predanost blagostanju regije i njezinu putu prema članstvu u EU-u''.

Operativni odbor Okvira za ulaganja na zapadnom Balkanu (WBIF) 8. prosinca je potvrdio paket ulaganja vrijedan 680 milijuna eura, koji uključuje 253,2 milijuna eura bespovratnih sredstava EU-a iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), povoljne zajmove međunarodnih financijskih institucija i doprinose sa zapadnog Balkana.

Pet novih odobrenih projekata obuhvaćaju sljedeća dva prioritetna sektora:

  • održivom prometu: obnova željezničke pruge koridora VIII u Albaniji i obnova željezničke pruge Bar – Vrbnica u Crnoj Gori. Tim će se projektima pridonijeti unaprjeđenju željezničkog prometa na zapadnom Balkanu u skladu sa standardima TEN-T-a i osigurati integracija sa željezničkom mrežom EU-a.
  • čistoj energiji: izgradnja dviju vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini i uvođenje solarne fotonaponske elektrane u Albaniji. Tim se projektima podupire prijelaz na niskougljično gospodarstvo i potiče održivi razvoj u regiji.

Dugoročni oporavak

U okviru strategije Global Gateway cilj je Gospodarskog i investicijskog plana za zapadni Balkan potaknuti dugoročni oporavak, ubrzati zelenu i digitalnu tranziciju te poticati regionalnu suradnju i konvergenciju s EU-om. Planom koji je Europska komisija donijela u listopadu 2020. mobilizirat će se ulaganja u iznosu do 30 milijardi eura, uključujući 9 milijardi eura bespovratnih sredstava EU-a. Na temelju tog novog paketa ulaganja EU bi trebao mobilizirati 16,6 milijardi eura ulaganja, uključujući 4,5 milijardi eura bespovratnih sredstava EU-a. To uključuje financiranje 59 vodećih ulaganja EIP-a koja se podupiru u okviru WBIF-a.

Okvir za ulaganja na zapadnom Balkanu (WBIF) zajednička je financijska platforma Europske komisije, financijskih organizacija, država članica EU-a i Norveške čiji je cilj jačanje suradnje u ulaganjima javnog i privatnog sektora radi poticanja socioekonomskog razvoja regije kako bi se pridonijelo europskoj integraciji zapadnog Balkana. WBIF je glavni financijski instrument za provedbu ambicioznog Gospodarskog i investicijskog plana EU-a za zapadni Balkan.

Kopirati
Drag cursor here to close