CBGI

BiH građani imaju priliku aktivno sudjelovati u procesu javnih konsultacija

Vijesti / BiH-EU | 18. 02. 2016. u 09:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je zapravo jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja bi ubrzo mogla dobiti mogućnost elektronske demokracije, kojom će zainteresovana javnost moći utjecati na poboljšanje kvaliteta javnih politika u BiH.

Voditelj CBGI projekta, Goran Žeravčić u intervjuu za web portal cbgi.ba govori o implementaciji projekta, budućim koracima, kao i o važnosti ispunjenja ciljeva CBGI projekta za građane Bosne i Hercegovine, ali i za europski put Bosne i Hercegovine.

cbgi.ba: Gospodine Žeravćić, možete li nam reći koliko je CBGI projekt bitan za Bosnu i Hercegovinu?

Žeravić: CBGI projekt je veoma važan projekt, jer će se njegovom implementacijom uspostaviti strateški ovir i institucionalni mehanizmi koji će omogućiti aktivniji angažman građana Bosne i Hercegovine u kreiranju javnih politika, dok će njihovo sudjelovanje u oblikovanju javnih politika i njihova provedba povećati kvalitetu javnih politika i ojačati državnu odgovornost.

Osim toga, zahvaljujući CBGI projektu i Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, usvojene su izmjene u Pravilima o konsultacijama u institucijama Bosne i Hercegovine, gdje je, kao minimalan standard javnih konsultacija, uvedena mogućnost online konsultacija, a koje zapravo predstavljaju najjeftiniji i najtransparentniji način da svaki građanin koji ima internet pristup učestvuje u procesu konsultacija pri donošenju pravnih dokumenata.

cbgi.ba: Kakvu će konkretnu korist imati građani od implementacije ovog projekta? Možete li nam pojasniti koji će biti rezultati?

Žeravić: Implementacijom ovog projekta državni službenici imaju priliku da izgrade svoje kapacitete za uključivanje zaintersirane javnosti u proces kreiranja javnih politika, ali isto tako i u njihovu provedbu.

Snaženjem sustava eUprave ćiji je samo jedan mali segment eKonzultacije bit će omogućeno svim zainteresiranim građanima aktivno sudjelovanje u proces javnih konsultacija prilikom izrade pravnih propisa i drugih akata u institucijama BiH. Ali ne samo građana, na ovaj način u proces kreiranja javnih politika se mogu uključivati i sve druge javne institucije, jedinice lokalne samouprave, medijske kuće, sindikati, strukovne i sve druge nevladine udruge. Trenutno smo fokusirani na omogučavanje uključivananje zainteresirane javnosti za javne politike koje definiraju u institucijama BiH, ali smo otvoreni da čitav sustav eKonsultacija proširimo i na razinu entiteta.

cbgi.ba: U kojoj fazi je implementacija CBGI projekta?

Žeravić: Trenutno je u tijeku finalizacije aplikacije za online konsultacije, odnosno eKonsultacije, te provedba tzv. jedan na jedan treninga sa državnim službenicima iz institucija sa razine BiH. U toku mjeseca ožujka očekujemo finalizaciju čitavog procesa i podizanje aplikacije za javnu upotrebu, te realizaciju javne informativne kampanje, kojom ćemo građanima Bosne i Hercegovine konkretnim primjerima objasniti kako iskoristiti eKonsultacije, odnosno informacijska sredstva i komunikacijske kanale za sudjelovanje u političkom odlučivanju, te direktno utjecati na kvalitet pravnih dokumenata, koji se donosi u institucijama BiH.

cbgi.ba: Poruka građanima?

Žeravić: Bosna i Hercegovina je zapravo jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja će imati tzv.elektronsku demokraciju, kojom će se omogućiti neposredno sudjelovati u kreiranju javnih politika i zakonskih rješenja koje se donose u institucijama BiH. Samo jednim klikom, građani će moći uticati na različita pitanja od javnog značaja za početak onih koje se donose na razini BiH, a mi se iskreno nadamoa ubrzo i na enmtitetskoj, županijskoj razini. Iskoristite svoje mogućnosti!

Kopirati
Drag cursor here to close