Problematična dionica

Kordić o sjevernom izlazu iz Mostara: Podvožnjak i kružni tok iznad njega

"Očekujem da ćemo brzo vidjeti mašine koje će krenuti raditi", kazao je Kordić.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 04. 2024. u 15:15 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Semafori su privremeno rješenje koje smo se odlučili da privremeno stavimo da poboljšaju sigurnost", izjavio je u petak gradonačelnik grada Mostara Mario Kordić na upit o problematici na sjevernom izlazu iz Mostara.

Sigurnosni aspekt

Istaknuo je kako "ćemo prometno možda imati i veći 'čep' nego što je bio, međutim sigurnosni aspekt je puno važniji".

Govoreći o projektu na problematičnoj dionici, Kordić je kazao kako će se raditi jedan podvožnjak na izlazu iz Mostara prema Sarajevu, te kružni tok iznad tog tunela koji bi regulirao promet silaska s M17.

"Projekt je završen, radimo još jedan imovinski detalj, rješavamo eksproprijacije, i brzo ćemo krenuti s radom. Novac je dijelom osiguran, ali ne za čitav projekt. Očekujem da ćemo brzo vidjeti mašine koje će krenuti raditi", zaključio je Kordić.

Podsjetimo, u srijedu su započeli radovi na postavljanju semafora na raskrižju cesta M-17 s M-17.4 koji bi uskoro trebali biti pušteni u funkciju.

Radovi na signalizaciji ovog raskrižja, vrijedni 118 tisuća KM, trebali bi biti završeni u roku od 60 dana.

Najbolje tehničko rješenje

Javno poduzeće Ceste Federacije BiH u svibnju 2023. godine poslale su odgovor za rekonstrukciju raskrižja na magistralnoj cesti M-17 - Sjeverni ulaz - Potoci.

"Najbolje provedivo tehničko rješenje na sjevernom izlazu iz Grada Mostara, koje daje najveći nivo usluge, je rješenje raskrižja u dvije razine, s tunelom za promet koji ide iz urbanog dijela Mostara prema Sarajevu te kružni tok u razini postojećeg raskrižja s posebnom trakom za lijevo skretanje za novi poslovni objekt pored željezničke pruge", napisali su tada iz JP Ceste FBiH.

Podsjetimo, od 2017. do 2019. godine u organizaciji Grada Mostara strane tvrtke "IG" Banja Luka izrađen je glavni projekt rekonstrukcije raskrižja "Sjeverni Ulaz u Mostar".

Na osnovu ove dokumentacije JP Ceste FBiH su početkom 2021. godine od strane Grada Mostara pribavile urbanističku suglasnost te su zajedno s nadležnim službama Grada krenule u postupak eksproprijacije.

"Tijekom postupka eksproprijacije naišlo se na imovinsko pravne probleme na katastarskim parcelama u vlasništvu INA benzinske crpke, te u vlasništvu hotela Amicus zbog čega se nije moglo nastaviti s realizacijom projekta za predmetno tehničko rješenje", navedeno je u ranijem odgovoru vijećnici Baraliji.

Dodaje se kako su zbog toga Ceste FBiH donijele odluku da se izvrše određene korekcije predmetne projektne dokumentacije, kako bi se prevladali ovi imovinsko pravni problemi. Potom su Ceste FBiH sredinom 2022. godine od projektantske kuće Design&QC d.o.o. Sarajevo naručile izradu idejnog rješenja u kojem je analizirano pet različitih varijanti. Gradu Mostaru je dostavljen Zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti 20. ožujka 2023. godine za korigirani Idejni projekt.

Kopirati
Drag cursor here to close