Obostrano zadovoljstvo

Turistički radnici iz Srbije u Mostaru: "Slijedi nam još zahtjevniji dio posla"

Posjet je uslijedio nakon uspostavljanja redovite zračne linije Air Srbije između Beograda i Mostara.
Gospodarstvo / Turizam | 26. 04. 2024. u 19:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turistički radnici i novinari iz Srbije sletjeli su u petak poslijepodne u mostarsku Zračnu luku kako bi se upoznali s znamenitostima i ponudom grada i regije. Posjet je uslijedio nakon uspostavljanja redovite zračne linije Air Srbije između Beograda i Mostara.

Video: Predstavnici turističkih agencija i medija iz Srbije promoviraju let Mostar - Beograd

U Mostaru izražavaju nadu da će zaživjeti turistička razmjena na obostrano zadovoljstvo. Gosti iz Srbije u Hercegovini će boraviti dva dana te će kroz tzv. "fam trip" odnosno upoznavajuće putovanje obići većinu atrakcija koje mogu ponuditi u svojim aranžmanima.

Foto: Mario Obrdalj / Fena / Turistički radnici i novinari iz Srbije u Mostaru

Suradnja, spajanje i kontakti

Vršiteljica dužnosti direktorice Turističke zajednice Grada Mostara Elvira Dilberović kazala je kako su se uz pomoć Grada Mostara i uprave Zračne luke napravili preduvjeti da se ide u kompleksniju i širu priču, oko razvoja turističkih aranžmana koji će promovirati Mostar kao grad i Hercegovinu.

Danas je stiglo 43-oje ljudi iz Srbije, a riječ je o predstavnicima vodećih turističkih agencija iz Republike Srbije, kao i novinarima.

"Između ostalog, ovdje se danas odvijaju sastanci B2B (Business to Business) koji bi trebali rezultirati suradnjom, spajanjem i kontaktima u cilju stvaranja novih paket aranžmana koji će promovirati grad Mostar, Hercegovina i BiH u cijelosti", kazala je Dilberović.

Foto: Mario Obrdalj / Fena / Vršiteljica dužnosti direktorice Turističke zajednice Grada Mostara Elvira Dilberović

Smatra kako će gosti koji budu dolazili u Hercegovinu imati što vidjeti.

"U cijelu ovu rutu za vrijeme njihovog boravka stavili smo našu materijalnu i nematerijalnu baštinu. Nismo mogli sve obuhvatiti i to je opet dokaz koliko mi imamo toga za ponuditi, ali je do nas na koji način ćemo to njima prezentirati da im to se učini atraktivnim kako bi oni dalje pokazali koliko je atraktivan Mostar i Hercegovina", istaknula je Dilberović.

Liniju produžiti i zimi

Direktor Zračne luke Mostar Marko Đuzel kazao je kako su danas imali treći komercijalni let sa 108 putnika, odnosno pun zrakoplov, a u odlasku ih je 70 i takva su bila zadnja tri leta.

Foto: Mario Obrdalj / Fena / Turistički radnici i novinari iz Srbije u Mostaru

Kazao je kako je do sada prodano preko 2500 karata te da im je to zalog da već sada pregovaraju da liniju produže i zimi.

Također, naveo je kako aerodrom treba biti generator razvoja.

Prema analizi koju su radili s USAID-om, jedan turist dnevno ostavlja 128 maraka ovdje.

"Ako agencije iz Beograda krenu dovoditi ljude, to će izravno dovesti do ukrcavanja novca u Hercegovini odnosno u ovaj dio Bosne i Hercegovine. Isto tako to podrazumijeva da će i naša agencija prodavati aranžmane u Beogradu i da će to jednostavno rezultirati gospodarskim razvojem i povećanju financijskih prihoda", zaključio je Đuzel.

Još zahtjevniji dio posla

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić izjavio je kako su odradili dobar dio posla kako bi  uspostavili te linije i pripremili aerodrom.

"Sad nam slijedi možda još zahtjevniji dio posla, a to je da održimo te linije", poručio je Kordić.

Foto: Mario Obrdalj / Fena / Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić

U tom kontekstu, kako je naveo, danas primamo ovdje kao goste tour operatore i novinare iz Srbije kako bi pokazali prijateljima iz Beograda šta to nudi Hercegovina, šta to nudi Mostar i cijela regija.

Po njegovim riječima, danas će imati priliku prezentirati Hercegovinu kao jednu turističku destinaciju sa svim svojim ljepotama.

Promocija u Srbiji

"Očekujemo od njih da će, kad se vrate kućama s jednim pozitivnim iskustvom iz Hercegovine, prodavati aranžmane za Hercegovinu, promovirati nas u Srbiji i samim time održati ove linije u funkciji", zaključio je Kordić.

Foto: Mario Obrdalj / Fena / Turistički radnici i novinari iz Srbije u Mostaru

Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije Emil Balavac kazao je kako je zadovoljan naporima općina i gradova u našoj županiji kako bi ovu temu oko turizma stavili na prvo mjesto.

"Premijerka HNŽ-a je u svom ekspozeu obećala da je turizam jedan od naših strateških pravaca i mi se toga nastojimo držati", istaknuo je ministar Balavac.

Najavio je kako će, u suradnji s općinama i gradovima, u idućem razdoblju ići u izmjene, i dopune dokumenata, usvajanje strategija koje su bitne za ovu oblast kako bi svim akterima u turizmu olakšali i njihovo poslovanje i ulaganje u turističke objekte i manifestacije kao i zaštitu kulturno-povijesnog naslijeđa.

Kopirati
Drag cursor here to close