Pred današnji susret osmine finala

Van Gaal hvali Amerikance čiji je trener nogometno odrastao u Nizozemskoj

Gregg Berhalter dobro poznaje nogomet u Nizozemskoj, šest sezona je proveo tamo nakon završetka karijere na Sveučilištu North Carolina. I danas ima dosta prijatelja u ovoj zemlji koji mu ovih dana šalju poruke.
Sport / Qatar 2022 | 03. 12. 2022. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada bi gledali samo prva poluvremena, Amerikanci bi na ovom turniru bili jedna od najboljih reprezentacija. Nisu primili niti jedan gol i trenutačno su peti po broju stvorenih prilika u tom periodu igre. To je u velikoj mjeri zasluga naravno izbornika Gregga Berhaltera, ali i vrlo dobrog veznog reda u kojem trojka Tyler Adams - Yunus Musah - Weston McKennie radi odličan posao. Vidjeli smo kako su to odradili protiv Judea Bellinghama i Masona Mounta. Međutim, problematično je to drugo poluvrijeme.

Ne, nisu oni bili toliko loši, jer su primili samo jedan gol u susretu protiv Walesa iz penala, ali napadački je to bilo puno slabije. SAD zauzimaju 29. mjesto po šansama u drugom poluvremenu i jedna su od četiri selekcije koja nije zabila barem jednom u nastavku. Problem nastaje tu negdje u sredini kada dođe do umora igrača koji su važni.

Protiv Walesa nije bilo pravih izmjena, protiv Irana nešto jeste, ali u sve tri utakmice, dobrim dijelom se Amerika branila u nastavku, protiv Irana čak i s pet igrača u zadnjoj liniji. Što se tiče SAD-a, Pulišića svakodnevno prate svim mogućim pretragama nakon što je zadobio kontuziju zdjelice dok je postigao pobjednički pogodak protiv Irana, ali napadač Chelseaja potvrdio je da će biti dobro

Međutim, nisu ni Nizozemci ponudili ništa spektakularno, igraju onako kako to nisu igrale njihove selekcije na velikim takmičenjima. Poprilično dosadno. Srećom tu je sjajni, mladi Cody Gakpo koji je svojim golovima razbijao tu monotoniju. I upravo bi ovaj igrač mogao biti čovjek odluke, jer Amerikanci takvog nemaju ili ga barem nisu imali do sada na ovom turniru. Igrača koji može zabiti na solidan broj stvorenih prilika.

Reyna nema veliku minutažu iako bi po američkim medijima on mogao biti taj igrač koji bi recimo u drugom dijelu utakmice mogao stvoriti protivniku probleme. Prema nekim analizama i prognozama, Nizozemska je u prednosti jer ima agresivniji vezni red. Danas protiv Amerikanaca može recimo Depay biti starter, Bergwijn ili Gakpo bi mogli zaigrati uz njega iako nije isključena solucija da recimo Gakpo ostane u vezi pa da Van Gaal dobije tu agresivnost u veznom redu sa Stevenom Berghuisom i Klaassenom. Tu bi plus mogao biti De Jong.

"Ako pitate medije u Nizozemskoj nećemo biti prvaci, ali mi ne odustajemo. Pred nama su četiri utakmice, prva danas protiv SAD. Mislim da nije iznenađenje to što su Amerikanci u osmini finala. Ono što vidim je vizija, ono što vidim je tim koji želi da ostvari tu viziju, što je od najveće važnosti Vidim da igrači vjeruju u tu viziju što je jako važno. Imaju odličan tim, sjajno uštiman, čeka nas teška utakmica, to znam iz iskustva. Borbeni su, vrlo, fanatični i oštri na lopti", poručio je izbornik Nizozemske Louis Van Gaal, mogući nasljednik Martineza na klupi Belgije.

Gregg Berhalter dobro poznaje nogomet u Nizozemskoj, šest sezona je proveo tamo nakon završetka karijere na Sveučilištu North Carolina. I danas ima dosta prijatelja u ovoj zemlji koji mu ovih dana šalju poruke. Earnie Stewart, šef svih reprezentativnih selekcija je igračku karijeru prove u Nizozemskoj, Sergiño Dest, desni bek rođen u Holandiji, izučio je svoj zanat u čuvenoj akademiji Ajaxa u Amsterdamu.

"Toliko sam toga naučio u Nizozemskoj, bilo je sjajno iskustvo biti tamo. Nakon svake utakmice razgovarate s ljudima o igri. Ljudi vole da razgovaraju o nogometu i zaista mnogo naučite", međutim danas je neka druga priča na terenu, danas je moj posao nešto drugačiji", istakao je Gregg Berhalter.

Kopirati
Drag cursor here to close