Ako obrane naslov Francuzi

Francuska na tragu Italije i Brazila

Na ovom prvenstvu Francuska je finale izborila iako je došla na turnir bez veznjaka Paula Pogbe i N'Goloa Kantea, beka Presnela Kimpembea i golmana Mikea Maignana. Pred početak turnira je otpao Christopher Nkunku, pa onda i Karim Benzema.
Sport / Qatar 2022 | 14. 12. 2022. u 23:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kroz povijest svjetskih nogometnih prvenstava samo su dvije reprezentacije obranile naslov, a to su bile Italija (1934., 1938.) i Brazil (1958., 1962.). Francuska nakon večerašnjeg ulaska u finale ima priliku postati treća u ovom društvu.

Talijani su pod vodstvom velikog nogometnog inovatora Vittorija Pozza uspjeli osvojiti dva naslova prvaka zaredom neposredno prije Drugog svjetskog rata.Osim što je bio briljantni taktičar, Pozzo je 1934. mogao računati na povratnike iz Argentine Montija i Orsija, kao i na veliku prednost domaćeg terena. Italija je do zlata stigla uz veliku pomoć sudaca.

Finale se igralo na Stadionu Nacionalne fašističke partije (Stadio Nazionale PNF). Do sedamdesete minute vodila je Čehoslovačka, da bi pred sam kraj Talijani izjednačili, a kasnije u produžetcima dodali još jedan gol za pobjedu i trofej.Četiri godine potom u Francuskoj Pozzo je u napadu imao genijalce poput Piole i Meazze. Prvenstvo se igralo u Francuskoj, u finalu je Italija savladala Mađarsku 4:2.

Brazil je 1958. u napadu mogao računati na sjajne Garrinchu, Didija, Vavu i Zagalla, a svi su ti igrači i bez Pelea, koji se ozlijedio u drugom kolu natjecanja u skupini, ponovili uspjeh četiri godine potom u Čileu.Zahvaljujući golovima Zagalla, Vave i ponajviše Pelea koji je zabio dvaput. Brazil je pobjedom 5:2 prestao biti proganjana momčad iz Urugvaja 1950. te je postao prvakom svijeta po prvi put najavivši početak jedne velike dominacije na Svjetskim prvenstvima. Četiri godine poslije, Masopust je osigurao početnu prednost Čehoslovačkoj, ali su Amarildo, Zito i Vava vratili stvari na svoje mjesto.

Francuska je prije četiri godine uzela svoju drugu titulu. Francuska je povela autogolom Marija Mandžukića u 18. minuti, na 1-1 poravnao je Ivan Perišić u 28., novo vodstvo Francuskoj osigurao je Antoine Griezmann u 38. iz 11-erca, da bi u nastavku "galski pijetlovi" preko Paula Pogbe u 59. i Kyliana Mbappéa u 65. minuti stigli do vodstva od 4:1. Na konačnih 4:2 smanjio je Mandžukić u 69. minuti. Ovo je bilo četvrti put da je finale u povijesti okončano ovim rezultatom. Urugvaj je 1930. svladao Argentinu sa 4:2, 1938. je Italija sa 4:2 svladala Mađarsku, dok je 1966. Engleska sa 4:2 nadigrala Zapadnu Njemačku.

Na ovom prvenstvu Francuska je finale izborila iako je došla na turnir bez veznjaka Paula Pogbe i N'Goloa Kantea, beka Presnela Kimpembea i golmana Mikea Maignana. Pred početak turnira je otpao Christopher Nkunku, pa onda i Karim Benzema. Večeras u polufinalu nedostajali Adrien Rabiot i Dayot Upamecano.

Kopirati
Drag cursor here to close