Uoči prvenstva

Bosanac i Hercegovac koji su vodili reprezentaciju Katara poručuju: Očekujemo veliki sportski spektakl

Katar je država koja je, u svojoj povijesti, i to unutar desetak godina (1997.-2007.), čak tri puta imala stručnjake sa bh. putovnicama na čelu nacionalnog tima.
Sport / Qatar 2022 | 30. 10. 2022. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanci i Hercegovci su bili, ili su još uvijek, izbornici nogometnih reprezentacija i Švicarske, i Hrvatske, i Alžira, i Maroka, i Obale Slonovače, i Crne Gore i Srbije, naravno, bivše Jugoslavije…,pa i daleke Šri Lanke, ali su rijetke reprezentacije koje su imale dva izbornika iz Bosne i Hercegovine, a pogotovo, po dva Hercegovca i Bosanca.

S nestrpljenjem iščekuju prvenstvo

Uz Japan, kojeg su vodili proslavljeni Ivica Osim, a potom Vahid Vaha Halilhodžić, Katar je država koja je, u svojoj povijesti, i to unutar desetak godina (1997.-2007.), čak tri puta imala stručnjake sa bh. putovnicama na čelu nacionalnog tima. To su istinske legende bh. i jugoslovenskog nogometa Džemal Hadžiabdić i Džemaludin Mušović.

Zato je sasvim razumljivo da obojica s velikim nestrpljenjem iščekuju Svjetsko nogometno prvenstvo u Državi Katar koje će se od 20. studenog do 18. prosinca po prvi put održati u jednoj arapskoj zemlji i na Bliskom istoku. Tim prije jer su istinski svjedoci gigantskog razvoja te zemlje, njezine privrede, diplomacije, infrastrukture, kulture, te naravno sporta.

Džemal Hadžiabdić se s početkom rata u BiH našao u Kataru, da bi već 1997. godine preuzeo njihov nacionalni tim, koji je vodio do 1998. godine, a potom ponovno u periodu od 2000. do 2001. godine.

Najljepših osam godina u Kataru

''Očekujem da će to biti jedan veliki sportski spektakl i da će, kao i svaki put kada je riječ o svjetskoj smotri nogometa, doprinijeti daljnjoj popularizaciji ovog sporta. Katar je zemlja koja već odavno mnogo ulaže u nogomet. Imaju klubove koji se po potencijalima mogu mjeriti sa nekim od najvećih europskih klubova. I ovo je sjajna prilika da pokažu svjetskoj javnosti koliko su napredovali'', kaže Hadžiabdić u povodu početka SP Katar 2022., te dodaje:

''Proveo sam najljepših osam godina u Kataru, upoznao divne ljude, vodio više klubova, osvojio prvenstvo, vodio reprezentaciju Države Katar i četiri puta osvojio Kup Emira Države Katar. To je najveći trofej u Kataru''.

Video: Hadžiabdić o Svjetskom prvenstvu u Kataru

Mundijal u Kataru će, veli Hadžiabdić, nesumnjivo okupiti najbolje igrače, najjače reprezentacije i najjače sastave cijelog svijeta, te će posredstvom medija i mreža spektakl iz Katara dospjeti u svaki kutak svijeta. Vjeruje da iz tog razloga u vremenu ratova i kriza upravo nogomet može biti nada za mir i najavu boljih vremena.

''Imali smo proteklih desetljeća primjera da je upravo fudbal bio most koji je na neki način spajao ljude, tako da se nadam da će i ovaj Mundijal pomoći u povezivanju različitih zemalja i različitih kultura'', reći će Hadžiabdić.

Napravili su čuda

Džemaludin Mušović u Kataru se našao poslije Svjetskog prvenstva u Italiji 1990., gdje je bio pomoćnik Ivici Osimu. Tri puta je proglašavan trenerom godine u Kataru. Dva puta osvajao prvenstvo, Kup Emira Države Katar, zlatnu medalju na Azijskim igrama. Veli da je svjedočio jednom velikom razvoju Katara i ulaganjima u tamošnji sport, posebno nogomet.

''Vidio sam kakve su u posljednjih 15-tak godina napravljene promjene. To su čuda u tom pogledu. Katar je apsolutno zaslužio da dobije organizaciju Svjetskog prvenstva. Upravo zbog investicija koje su enormne. Naravno, ne bi mogli samo na osnovu toga. Oni su duhovno vezani za sport. To je možda jedina nacija koja ima zvanično Dan sporta kao državni praznik. Po tome se vidi to njihovo opredjeljenje. Zbog toga je dobro što je FIFA odlučila da se Svjetsko prvenstvo održi u Kataru. Mislim da će Katar sigurno opravdati ta nadanja i da će Svjetsko prvenstvo biti organizirano na najvišem mogućem nivou'', stava je Mušović.

Video: Mušović o Svjetskom prvenstvu u Kataru

Nadalje, Mušović poručuje da je Katar – unatoč različitim mišljenjima - otvorena zemlja, koja prima ljude iz cijelog svijeta, te da posebne emocije gaje prema građanima Bosne i Hercegovine.

''Cijeli svijet, svjetska javnost bit će okrenuta prema Dohi i Kataru. Naravno da građani BiH imaju simpatije i posebne emocije. Oni će sigurno htjeti da Svjetsko prvenstvo uspije'', podvukao je Mušović.

Poruka građanima

Džemal Hadžiabdić je, na koncu, uputio poruku građanima BiH:

''Moja poruka Bosancima i Hercegovcima u zemlji i cijelom svijetu je da prate Svjetsko prvenstvo u Kataru jer sam siguran da će imati šta vidjeti, a to je jedna velika nogometna smotra. Tko god ima tu priliku mislim da bi trebao otići u Katar. Svjetsko nogometno prvenstvo doživjeti iz prve ruke. Na kraju, KatarInsallah!''.

Trideset dvije reprezentacije iz cijelog svijeta takmičit će se na jednom od najvećih sportskih događaja na svijetu od 20. studenog do 18. prosinca. FIFA je i ovih dana ponovila da će Katar pripremiti najbolje izdanje FIFA Svjetskog prvenstva ikada. Šezdeset i četiri utakmice odigrat će se na osam stadiona, od kojih je njih sedam izgrađeno za potrebe prvenstva. Svaki stadion imat će zabavnu i zonu za navijače. Nakon Svjetskog prvenstva, Katar će donirati 170.000 sjedišta državama kojima je potrebna sportska infrastruktura, u saradnji s FIFA-om.

Kopirati
Drag cursor here to close