Feđini specijali

Poljubac neće pokvariti vrhunsku karijeru

Sport / Nogomet | 02. 11. 2023. u 01:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trebao je biti najveći dan u karijeri. Dan u kojem je promašila penal, ali je na kraju postala svjetska prvakinja. Nije se predala, nije klonula, što bi možda nekada u prošlosti i napravila.

Sada je na tronu. Nakon što je osvojila sedam naslova prvaka Španjolske, Ligu prvaka, sve što je mogla, došao je  taj naslov prvaka svijeta. Ipak malo neočekivano. Kao konačna potvrda veličine. Igračke. I ta glupa ceremonija proglašenja, koja je samo trebala biti dio protokola, taj zagrljaj, poljubac Luisa Rubialesa, predsjednika Španjolskog nogometnog saveza.

Glupi potez predsjednika 

Ne znamo doista kakva je njegova namjera bila, o čemu je razmišljao o tom trenutku, ali je ispalo glupo, jako glupo. Stvari su se okrenule, preokrenule, više nitko nije pričao o tome što su Jenni i njene suigračice napravile na terenu, pisalo se o drugim stvarima. O Rubialesu, tužbi protiv njega, bojkotu igračica Španjolske, kaznama. O svemu, najmanje o onome što se događalo na terenu. Sve je ostalo u sjeni. Tako i veliki uspjeh koji je točka na i sjajne igračice Jennifer Hermoso.

"Tražili smo je neko vrijeme. Ona je drugačija. Kao igračica je nepredvidiva, vidi stvari koje drugi ne vide, bila je spremna ponuditi na terenu nešto što do tada nismo imali u španjolskom nogometu. Ona sve živi intenzivno i ima nevjerojatnu strast" reći će jedan od njenih trenera Xavi Llorens, koji ju je trenirao u Barceloni.

Video: Jennifer Hermoso 

Suze i osmjeh. Emocije u ogromnim količinama su bile razumljive. Jer Hermoso ima 33 godine i pitanje je hoćemo li je gledati na narednom. Vjerojatno nećemo. Toga je i ona svjesna. Zato je ovaj put bila spremna za sva iskušenja.

"U nekim drugim vremenima bi se raspala nakon promašenog penala. U finalu nije", rekao je Llorens koji kao i svi ostali treneri s velikim poštovanjem, uz puno respekta govore o Jenni.

Zbog djeda u Atletico Madrid 

Hermoso je djevojka iz susjedstva. Loptu je počela šutirati na ulici, na nogomet je navukao njen djed Antonio Hernandez, nekadašnji golman Atletico Madrida. On je najveći krivac što je Jenni sa samo 12 godina otišla na trening Atletico Madrida. Naravno, omladinske škole. Ana Belen Fernandez, "Nervy", bivša igračica Atletica je na jednom treninga uočila sjajnu mladu djevojčicu, koja s toliko strasti trenira, koja sjajno barata s loptom.

Video: Jennifer Hermoso 

Dileme nije bilo, njen prvi klub će biti Atletico Madrid. U Atletico Madridu je ostala šest sezona. Sljedeća stanica je bio Rayo Vallecano s kojim osvaja i prvu titulu prvaka Španjolske. Za tri sezone u ovom klubu Jenni je postigla 42 gola u 72 utakmice.

Barcelona ispred svih 

Nakon toga odlazi u Švedsku, klub koji se zvao Tyresö FF. U to vrijeme za ekipu iz Švedske su igrale, velika Brazilka Marta, Šveđanka Caroline Seger i Amerikanka Christen Press za koju se pričalo kako je upravo jedno vrijeme bila u vezi s Jennie. U Švedskoj je napokon Hermoso postala profesionalna igračica, igrala je Ligu prvaka protiv Paris Saint-Germaina, gdje je ušla kao zamjena za Caroline Graham Hansen.

U prosincu iste 2013 godine se vratila kući. Nije izdržala. Kontaktirala je Xavija Llorensa, na kraju su pronašli neko rješenje, potpisan je ugovor na šest mjeseci. S Barcelonom je uzela duplu krunu u prvoj narednoj sezoni s tim da je u oba slučaja u presudnim utakmicama postizala golove Atletico Madridu.

Video: Jennifer Hermoso 

U svojoj drugoj punoj sezoni u klubu, Hermoso je počela igrati na poziciji lažne devetke. U svom prvom trogodišnjem boravku u Barceloni, Hermoso je postigla 77 golova u 90 utakmica.

Dio svog naroda 

Hermoso voli biti blizu kuće, zato se nikada nije uspjela skrastiti u nekoj drugoj zemlji, nekom drugom klubu van Španjolske, ni u Švedskoj niti Francuskoj. Bez obzira na to što je to veliki PSG.

"Otišao sam na večeru s Jenni prije nego što je otišla u PSG. Bila je veoma neodlučna, ali je htjela da iskoristi tu drugu priliku da ode u inozemstvo. Mjesec dana kasnije nazvala me je i rekla da želi da se vrati u Barcu", prisjeća se Llorens.

"Jenni je veliki dio svog naroda, a odsustvo ju je fizički odvojilo od svega," objašnjava Lluís Cortés, njen trener tijekom drugog boravka u Barci. Zbog toga se vratila kući i postala najbolji strijelac u povijesti Barcelone i reprezentacije Španjolske, gdje je njeno iskustvo uz ono Alexia Putellas i Irene Paredes bilo ključno za uspjeh La Roje na Svjetskom prvenstvu.

"Imala je jasan cilj, tehnički je bila sjajno potkovana. Mnogo je doprinijela u smislu pozicije, bez obzira na to je igrala kao lažna devetka, u veznom redu ili kao napadač. Svojim obrambenim igračima sam znao reći kada ne znate što s loptom, dajte je Jenni, naglasit će izbornik Lluís Cortés.

Bijeg u Meksiko

Barcelonu je ponovo napustila kao najbolji strijelac u povijesti kluba (181 gol u 224 utakmice), otisnula se malo dalje od Švedske i Francuske, u daleki Meksiko, u Pachucu. Jedan od razloga možda leži u činjenici da su mediji u Španjolskoj kao i svakoj velikoj zvijezdi tražili "prljavi veš". U njenom slučaju spominjali su vezu sa suigračicom Alexi Putellas.

Video: Jennifer Hermoso 

Iako su se mnogi pitali kako će Jenni reagirati tako daleko od svoje kuće, ona je ovaj put uspjela pronaći neki balans, valjda s godinama. Nastavila je igrati na visokoj razini što je kulminiralo nastupom na Svjetskom.

"Misli su da sam nestala, otišla u mirovinu, a ja sam došla i osvojila naslov svjetskog prvaka" poručila je Jenni.

Pod velikim pritiskom

Koja umjesto da uživa u svom najvećem trenutku u karijeri, mora objašnjavati što se to dogodilo na proslavi. Ona je vrlo brzo dala izjavu, pojasnila s kakvim se pritiscima nakon svega suočava.

"Sve ono što se dogodilo, još jednom ponavljam dogodilo se bez mog pristanka. Osjećala sam se ranjivo i žrtvom agresije, impulzivnog, seksističkog čina, neprikladnog. Tražili su od mene da dam izjavu kako bi se smanjio pritisak na predsjednika saveza, dok sam je nastojala da uživam u najboljem trenutku svoje karijere. Nisam zaslužila da me prozivaju, bilo je vrlo teško prvih dana. Uništili su mi imidž, u takvom trenutku.

Tražili su da ih zaštitim, da im pomognem, ali ni u jednom trenutku nisam osjetila da me itko štiti. Bilo mi je užasno" pojasnila je nakon svega Hermoso. Koja sada mora biti zrela kao nikada u svojoj karijeri. Ušla je u jednu utakmicu koja je najteža do sada.

Vrhunska karijera, veliko dostignuće koje je pokvario prvi čovjek saveza. Jednim svojim glupim, nepromišljenim potezom. Mora biti kažnjen.

Kopirati
Drag cursor here to close