Feđini specijali

Mutu - igrač kojeg su uništili kokain, žene, London

Sport / Nogomet | 25. 08. 2022. u 00:27 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hagi, Lacatus, Petrescu, Lucescu, Chivu, Popescu, Munteanu, su obilježili u jednom periodu rumunjski nogomet. kroz reprezentaciju ili klubove, posebno druga polovina osamdesetih i prva polovina devedesetih. Baš kad je Rumunjska kao država prolazila tranzicijski period. Tu negdje svoje mjesto ima svakako, bez obzira na sve ono što je napravio van terena ima i Adrian Mutu. Možda za mnoge i najveća faca rumunjskog nogometa. Jednako dobar na terenu i jednako kontroverzan.

Mijenjao je klubove, igrao dobar nogomet, svađao se s trenerima, selektorima, suigračima, kreirao skandale.

Mutu je bio zvijezda Dinama iz Bukurešta, Intera iz Milana, Verone, Parme, Chelseaja, Juventusa, Fiorentine, bilo gdje da je došao. Možda problem leži u činjenici što je mlad otišao u Italiju, Inter, možda bi sve bilo drugačije na ovaj ili onaj način, ali to su već priče koje su neizostavne kada se govori o igračima kao što je bio Adrian Mutu, ali i njemu slični. Bilo na ovim ili nekim drugim prostorima.

"Znalo se i prije skandala s kokainom da je riječ o čovjeku nestabilne psihe kojem je potrebna stručna pomoć. Siguran sam kako će Mutu nastaviti sa skandaloznim ponašanjem, njemu je potrebna specijalistička pomoć", tvrdio je psihijatar Florin Tudoze nakon što je 2010. godine Mutu u jednom lokalu teško povrijedio konobara. U to vrijeme naslovi kao što su ''Mutu - javna opasnost'' u rumunjskom tisku bili su sasvim normalna pojava. Ali Mutu se nije previše obazirao.

Kao mlad upao u mašinu

Mutu je prošao omladinsku školu Argesa iz Pitestija, za njihovu prvu momčad je zaigrao sa 17 godina, a onda je vrlo brzo došao u prvi veliki klub. Sljedeći je bio slavni Dinamo Bukurešt, odšteta je iznosila 760 tisuća dolara. Tu su nekako počeli prvi problemi Mutua, način na koji je potpisao za Dinamo je bio više nego zanimljiv. Jer pored Dinama u igri je bila Steaua, Rapid Bukurešt.

"Odveo sam Mutua u svoju kuću i držao ga tamo 10 dana dok nije potpisao ugovor s Dinamom", prisjeća se Giovani Becali.
"Jedan od dioničara Dinama došao je u moju kuću sa 700.000 dolara. Pokazao mi je bilješke, imale su prašinu po njima i imale su vrlo čudan miris. Uplatio je novac i dečko je potpisao ugovor s Dinamom."

S ovim klubom Mutu osvaja naslov prvaka i vrlo brzo stiže ponuda Intera. Konkurencija je žestoka, Ronaldo, Roberto Baggio, Christian Vieri, Alvaro Recoba, Ivan Zamorano, Adrian nespreman za nešto tako. Jedna, jedina sezona, nitko je ne pamti.

Video: Mutu u Interu 

I tko zna što bi se dogodilo s njegovom karijerom da se nije pojavila Verona. Koja je otkupila dio njegovog ugovora. Camoranesi, Gilardino, Oddo i Mutu. Pomogli su Veroni da izbori opstanak. I dok je na terenu napokon počeo zabijati, igrati, raditi ono najbolje što zna, u privatnom životu je polako počeo povlačiti pogrešne poteze. U Veroni se prvi put ženi, pa razvodi za dvije godine. Prva koja se nije mogla nositi s njegovim čudnim karakterom bila je Alexandra Dinu, rumunjska glumica i televizijska voditeljica.

Chelsea i London su sve promijenili

Već tada su se mediji u Rumunjskoj, Italiji, nekako navikli da Adriana Mutua ima na naslovnicama ali i na posljednjoj strani. Nakon Verone slijedi Parma, a sjajne partije su mu osigurale ni manje ni više nego transfer u Chelsea. S 24 godine je potpisao.

Video: Mutu u Parmi i Juventusu 

"Odmah me gospodin Abramovič zamolio da sastavim popis igrača koje želim, stavio sam Mutua na vrh. Može upasti iza leđa napadača, a onda je golman mrtav", tako je pričao Claudio Ranieri tada menadžer Chelsea.

"Premiership je bio jako popularan kod nas u Rumuniji. Tamo su već igrali Ilie Dumitrescu, Gheorghe Popescu, Dan Petrescu i Florin Raducioiu. Ali kada je Mutu potpisao za Chelsea, bilo je: "Vau - konačno imamo velikog igrača koji ponovo potpisuje za bogat klub. Mutu je viđen kao novi Hagi, " prisjetio se Costin Stucan, reporter sportskog lista Gazeta Sporturilor. Međutim, dobar ugovor, London, mladi Mutu, sve je to bila kombinacija koja je završila tako što je završila.

"Nije da nije bilo golova na početku, ali problem bio njegov život van terena. Tako je recimo za 200.000 funti kupio Aston Martin. Kojeg je znao parkirati gdje želi. Zato je platio kazni, mogao je kupiti još jednog", kaže njegov menadžer.

Drugi svijet

Nije bio samo Aston Martin, bile su i naušnice od dijamanta. Već tada se našao pod optužnicom da je pretukao suprugu, započeo je romansu s bivšom Miss Izraela Moran Atias, a zatim s još jednom TV voditeljicom. U svibnju 2004. godine Mutu je bio predmet novinskih napada u Rumunjskoj koji su ga uhvatili na djelu s porno zvijezdom.

"Engleska je bila drugi svijet. Kada sam stigao u London shvatio sam što znači super klub, što super momčad, super igrač. Tu sam shvatio tek što znači biti profesionalac. Imate jednu ili dvije utakmice gdje vas trener tolerira, slabu igru, greške, više, jer je tu još 25 strašnih igrača. Ako ne trenirate igrača pod tim pritiskom, on ne zna kako da se snađe kada se suoči s istim. Nakon pritiska stigla je i anksioznost. Bilo je to stanje anksioznosti. U tim trenucima entuzijazam postaje mentalni umor. Psihički ste prazni. Fizički to radite, ali psihički se ne možete sabrati, ne možete se motivirati", priča Mutu.

Video: Mutu 10 golova Chelsea 

U takvoj situaciji droga i alkohol su bili jedni spas. Ranieri je otišao, došao je Mourinho. Portugalac je poznavao braću Becali, razgovarao, našao na večeri zajedno s Adrianom. Pričali su o drogi, Mutu je gledao samo u pod, odbacio bilo kakve tvrdnje da se drogira. Mourinho kao Mourinho, nije odustajao. Testiranje u klubu, listopada 2004. godine, bio je pozitivan na kokain i automatski je dobio zabranu igranja u trajanju od sedam mjeseci.

"Možda je smiješno, ali je istinito. Nisam uzeo kokain. Uzeo sam nešto da se osjećam dobro, nešto što će biti moja stimulacija u seksu" kaže Mutu. U početku se pričalo kako je Mutu ozlijeđen, međutim, za njega je priča u Chelseaju bila gotova. Svađao se i javno sukobljavao s Mourinhom. Chelsea od Mutua tražio obeštećenje. Ugovor je odmah raskinut, a FIFA je naredila da rumunjski napadač mora Bluesima platiti nešto više od 17 milijuna eura.

Kao da je želio sam sebe uništiti

Sve moguće žalbe koje je Mutu uputio nisu urodile plodom, iscrpljene su sve mogućnosti i on je i dandanas dužnik Chelseaju. Klub je napustio onog trenutka kada je zapelo oko nastupa za repku. Jose nije dozvoljavao, Mutu je otišao na svoju ruku. Novu priliku je dobio u Juventusu, koji će platiti ceh namještanja utakmica. Fiorentina je bila nova šansa. Tamo je opet bio onaj Mutu iz recimo perioda Parme. Vrlo brzo je ušao u sjajnu formu, ponovo se oženio, ovaj put Dominikanku Consuelo Matos Gomez. U tom periodu bilježimo jednu tučnjavu s Libijcem u nekom lokalu.

Video: Mutu TOP 10 goals 

Talijanski olimpijski odbor (CONI) objavio je 2010. godine, kako je rumunjski reprezentativac Mutu bio pozitivan na sibutramin, lijek za suzbijanje apetita. Iste godine je slomio nekog konobara, pa je uskoro izbačen iz reprezentacije. Točka na i bila je objava na FB profilu montirane slike izbornika Victor Piturce kao Mr. Bean, pa je trajno izbačen iz reprezentacije.

Daleko od seksa i uzimanja droga, Mutu ima druge interese. Glumi u jednom od spotova američkog repera Snoop Dogga, završava pravo, slobodno vrijeme provodi čitajući poeziju. Svoju jednu potpuno drugačiju stranu je pokazao 2013. godine kada ide u posvajanje jedne bebe koja je pronađene negdje u nekom šahtu, u dalekoj Kini.

"Nisam mogao shvatiti kako nastaviti živjeti, kako doručkovati, kad sam vidio ovu priču na TV-u. Kad sam vidio tu bebu, rekao sam, moram ga usvojiti. Rekao sam supruzi da mu moramo pomoći, moramo učiniti sve što možemo. Nikad nisam mislila da ću usvojiti bebu, nisam imao nikakav plan po tom pitanju, ali jednostavno znao da ovoj bebi moram pomoći."

2016. je napokon prekinuo agoniju seljakanja po indijskim i rumunjskim klubovima nedostojnima svoje kvalitete i završio karijeru. Godinu dana je kao trener vodio mladu reprezentaciju Rumunjske do 21 godine, trenutačno je na klupi Rapida iz Bukurešta.

Nema ga toliko u medijima, mnogi vjeruju da se smirio. Puno prilika je propustio kao igrač. Nije uspio pronaći sklad između terena i privatnog života. Koji je u njegovom slučaju bio sve samo ne privatan. Bez obzira na to, Mutu je na terenu osigurao status velike nogometne legende. Nije Hagi, nije Popescu ili Dumitrescu, ali on je Adrian Mutu.

Kopirati
Drag cursor here to close